Vučić i Thaci će zajednički raditi na smirivanju prilika na Kosovu

Otkrivanje i privođenje pravdi ubica Olivera Ivanovića je od ključnog značaja za očuvanje mira (Al Jazeera)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u sredu uveče telefonom sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva Srbije, dvojica sagovornika saglasila su se da je dijalog Srba i Albanaca, kao i zajednički rad na smirivanju i stabilizaciji prilika na Kosovu, od ključnog značaja za obe strane.

Takođe, Vučić i Tači razgovarali su o ubistvu Olivera Ivanovića i zajednički izrazili žaljenje i složili se da je otkrivanje i privođenje pravdi počinilaca tog krivičnog dela od ključnog značaja za očuvanje mira i poverenja među ljudima, piše u saopštenju.

Vučić je još jednom zatražio od Tačija da institucije Kosova prihvate učešće državnih organa Srbije u provođenju istrage o ubistvu Ivanovića, kako bi taj zločin u najkraćem mogućem roku bio razrešen, navodi se u saopštenju.

Euleks: Priština odlučuje o zahtjevu Beograda 

S druge strane, iz misije Ujedinjenih nacija na Kosovu nešto ranije rekli su da nisu dobili zahtev iz Beograda da se Srbija uključi u istragu o ubistvu lidera Gradjanske incijative SDP Olivera Ivanovića.

“Upoznati smo sa izjavom predsednika Vučića, ali još nismo primili nikakav zvaničan zahtev te prirode”, izjavila je portarolka UNMIK-a Sanam Dolatshahi agenciji Beta.

Predsednik Srbije rekao je povodom ubistva Ivanovića da je Srbija uputila dopis Euleksu i UNMIK-u sa zahtevom da državni organi Srbije učestvuju u istrazi.

Beti je u Euleksu rečeno da će Kosovo doneti odluku o tome da li će Srbija učestovati ili ne u istrazi Ivanovićevog ubistva u Mitrovici.

“Na kosovskim vlastima je da odluče da li će Srbija učestovati u istrazi”, rekla je šef kancelarije za štampu i javno informisanje Euleksa Dragana Nikolić Solomon na pitanje da li je zahtev stigao u Euleks.

Izvor: Agencije