Vrijeme je da promotore američke rušilačke ideje pošaljemo u čistilište

Boot je posvetio karijeru promoviranju rušilačke i diskreditovane ideje da se SAD uvijek mora ponašati kao 'svjetski policajac', piše Mitrovica (Screenshot)

Upozorenje: Gledanje američkih vijesti može biti štetno po zdravlje.

Naravno, provođenje bilo kakvog vremena sa njujorškim cirkusom alergičnim na istinu i logiku, inače poznatim i kao Fox News, vjerovatno će prouzrokovati nepopravljivu štetu po vaše sinapse.

Ali gledatelji CNN-a također mogu rizikovati štetu po ishranu sinapsi. Uprkos pretvaranju da djeluje kao činjenično zasnovana alternativa svom zakletom neprijatelju Fox Newsu, CNN uobičajeno trguje propagandom koju odobrava država i koju proizvode stručnjaci.

Ne iznenađuje da je ova određujuća institucionalna boljka gotovo stalno evidentna u posljednje vrijeme. Ovaj put, nakon donkihotovske odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke čete iz Sirije.

‘Analitičar globalnih pitanja’

U skladu s tim, CNN je paradirao – većinom neosporavanim – dominantno bijelim, muškim članovima špijunskog, vojničkog i stručnjačkog industrijskog kompleksa na TV-u da podijele svoju jednoglasnu presudu da Trumpov gambit predstavlja stratešku grešku od jedinstvenog i historijskog značaja.

CNN-ov „analitičar globalnih pitanja“ i reklamno lice špijunskog, vojničkog i stručnjačkog industrijskog kompleksa, Max Boot, odbacuje Trumpovu odluku kao „stratešku katastrofu“.

Kao dokaz ovoga, 50-godišnji vojni historičar i kolumnista Washington Posta ukazao je na licemjernu kritiku republikanske senatorke Lindsey Graham povodom potencijalnih regionalnih i sigurnosnih posljedica iznenadnog američkog povlačenja.

“Tu je i slučaj Lindsey Graham, koja je generalno Trumpova ulizica, i koja je rekla da ako se desi preporod ISIL-a, Trump će biti za to kriv. To se ovdje zbiva“, Boot je rekao svojim kolegama, panelistima CNN-a, koji su klimali s odobravanjem.

Činjenica da je Boot prizvao napad „ulizivačke“ Republikanke veteranke da podrži svoju tvrdnju kako je Trump kriv da je počinio „stratešku katastrofu“ koju će trenutni republikanski predsjednik u konačnici morati „priznati“, nije samo slučajni već ogromni odraz odvratnog licemjerstva CNN-ovog analitičara globalnih pitanja i jednako odvratne amnezije ove mreže.

Evo poučnih bilješki.

Ubica kao svetac spasitelj

Boot je posvetio veći dio svoje karijere na CNN-u i van njega promoviranju i odbrani rušilačke i diskreditovane geopolitičke ideje da SAD uvijek mora djelovati kao „svjetski policajac“.

Boot je bio u punom, nezaboravnom, retoričkom sjaju na ovu žalosnu temu tokom predavanja koje je održao na svom matičnom fakultetu UC Berkeleyu, u martu 2003. Bootovo obraćanje bi moglo biti smatrano ulizivačkom kopijom pojednostavljenih i opravdavajućih kalkulacija o „dobru“ i „zlu“ drugog, ne tako dalekog republikanskog predsjednika.

„Je li svijetu potrebna policija? Meni je to kao da pitate trebaju li San Francisco ili New York policiju? Mislim da bismo se svi složili da im jeste potrebna policija, iz veoma jednostavnog razloga da dok god zlo postoji, mora postojati neko ko će zaštiti mirne ljude od predatora. Međunarodni sistem nije drugačiji u ovom pogledu od vašeg naselja, izuzev što su predatori vani daleko opasniji od običnih pljačkaša, silovatelja i ubica“, Boot je uvjeravao svoju publiku.

Zaključak Bootovog evangelističkog svjetonazora prema kojem je SAD „svjetski policajac“ je da imperijalističke „intervencije“ – što je birokratski eufemizam za rat – ne samo da su OK, već su nužne, posebno kada SAD vodi rat i bombarduje, ubija i sakati ne kao „ubica“ već kao svetac spasitelj.

Bootovo isticanje Amerike kao „globalnog policajca“ prevedeno je u predvidivo lakouman entuzijazam za invaziju na Irak isti mjesec kada je on održao predavanje studentima i osoblju na UC Berkleyu.

Podsticanje na napad na Iran

“Mrzim to što ću razočarati sve teoretičare zavjere, ali mislim da idemo u Irak iz istih razloga koje je naveo predsjednik Bush: da uništimo oružje za masovno uništenje, da oborimo zlog diktatora povezanog s terorizmom, i da provodimo međunarodni zakon. Drugim riječima, to što Amerika radi sada je igranje globalnog policajca“, rekao je Boot.

Ispostavilo se da su ti luckasti, nevažni „teoretičari zavjere“, imali znatno tačnije i sofisticiranije razumijevanje strateške humanitarne „katastrofe“ koja će se odviti u Iraku nakon najnovijih američkih nastojanja da uvede „liberalni imperijalizam“ – kako ga je Boot opisao – od nemarnog samopouzdanog višeg savjetnika u Vijeću za vanjsku politiku koji je pogriješio u svakoj tački svoje uporne presude.

Nažalost, ovo nije spriječilo Boota da zaviri u svoju, do sada već, polomljenu kristalnu kuglu 2011. i 2012. da u više navrata podstakne Baracka Obamu da napadne Iran.

„Ako je SAD zaista riješen da spriječi [nuklearni Iran] – a ako nismo, trebali bismo biti – najefikasnija opcija je upotreba sile“, napisao je on.

Uzimajući u obzir ovu tužnu historiju, mogli biste razumno zaključiti da bi Boot trebao biti diskvalifikovan od pojavljivanja na bilo kojem mediju, bilo kad, da nudi svoje recepte za Siriju, Irak, Iran ili bilo koju drugu naciju u toj kompleksnoj, turbulentnoj regiji.

Jasno je da su ne uzimajući u obzir njihovu raširenu amneziju, američke informativne mreže sklone opraštanju.

Pokušaj priznavanja ‘strateških katastrofa’

Boot je 2008. očito doživio otkrovenje i napisao je knjigu izvinjavajući se za svoju nekada nepokolebljivu odanost Republikanskoj stranci i razornim ratovima koje su oni (Demokrate) decenijama vodili na podsticaj špijunskog, vojničkog i stručnjačkog industrijskog kompleksa čiji je odani učenik.

Pretpostavljam da je Bootovo zakašnjelo priznanje krivice pokušaj priznavanja svojih „strateških katastrofa“ i time, vlastite transformacije od branitelja nepokolebljivih ratno huškačkih republikanskih i demokratskih administracija u svijetlo utjelovljenje otpora Trumpu.

„Žalim što sam zagovarao invaziju i osjećam se krivim zbog svih izgubljenih života“, napisao je Boot.

Kako lijepo.

Sada, iako su neki naivni liberali i urednici na CNN-u spremni dati Bootu drugu šansu jer je njihov prosvijetljeni drug rekao da mu je žao, sumnjam da su porodice brojnih iračkih žrtava njegovog upornog navijanja za „šok i strah“ tako dobrodušne ili blage. Nisam ni ja.

Ako me to čini sitničavim „teoretičarem zavjere“, neka bude tako.

Mnogi posmatrači – sa daleko impresivnijim zaslugama od vaših – koji su bili u pravu u vezi tog šta će američka invazija uraditi Iraku i njegovim građanima koji još pate rijetko bivaju pozvani da podijele svoju mudrost i uvide o američkim informativnim mrežama danas, kao što su bili zabranjene 2003.

Umjesto toga, Maxa Boota i ostale sa dobrodošlicom dočekuju voditelji kada bi, da se zdrav razum pita, trebali biti određeni davno još za čistilište za stručnjake, gdje bez sumnje pripadaju.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera