Vrdoljak: Uzvik ‘Za dom spremni’ i meni izaziva gađenje

Ustaški pozdrav ispisan na jednom od položenih vijenaca (Al Jazeera)

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak najoštrije je osudio poklič “Za dom spremni!” (ZDS) u javnom prostoru Republike Hrvatske i ustvrdio da mu on “izaziva gađenje”, prenosi Hina.

“Potpuno razumijem reakciju predsjednika Republike Zorana Milanovića jer taj uzvik i meni izaziva gađenje. Moja Hrvatska je otvorena i tolerantna Hrvatska i pozdravu ZDS nema i ne smije biti mjesta u javnom prostoru”, istakao je predsjednik HNS-a.

Zaključio je da je dužnost svih u javnom životu koji žele da Hrvatska ide naprijed da takve poteze osude.

Pupovac: To trebamo regulirati zakonom

Predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac u petak je poručio da ustaško znamenje i pozdravi ne mogu biti korišteni na službenim svečanostima današnje Hrvatske, davši podršku svima koji rade odmak od tog pozdrava.

“Pozdrav ‘Za dom spremni’ ne može biti korišten kao pozdrav na službenim svečanostima današnje Hrvatske. Taj pozdrav ne može imati pravo javnosti”, rekao je Pupovac u izjavi za televiziju N1, a nakon jutrošnjeg događaja u Okučanima.

Pupovac u izjavi ističe da je “legaliziranje i legitimiranje” tog ustaškog pozdrava na svečanostima, komemoracijama ili bilo kojim drugim događajima “nešto što najizravnije povezuje današnju Republiku Hrvatsku s ustaškom tvorevinom NDH”.

“I to treba spriječiti”, naglasio je te ustvrdio da je za Hrvatsku dobro napravio ko god napravi odmak od tog pozdrava.

Smatra da je potrebno donijeti zakonsku regulativu kojom će se ustaška znamenja i pozdrave “smjestiti u granice zakona”.

“Sada to nemamo. Sada imamo samo sentimente, političke stavove i političke procjene što je za nekoga dobro, a što ne, u stranačkom, političkom ili nekom drugom smislu. Ali, što je civilizacijska vrijednost, civilizacijska tekovina i što su standardi koji danas vrijede u Europi kojoj pripadamo – to trebamo regulirati zakonom”, naglašava Pupovac.

‘Prvosvibanjski igrokaz u režiji Milanovića i Plenkovića’

Budući da se bliže izbori, HDZ i SDP vraćaju se isprobanom receptu ostanka na vlasti – svađanju naroda, smatraju, pak, Hrvatski suverenisti.

“HDZ i SDP nemaju odgovor na pitanje zašto je Hrvatska po gospodarskom razvoju, po konkurentnosti i po razvoju poduzetništva na začelju europskih zemalja, zašto se u Poljsku vraćaju mladi Poljaci, a iz Hrvatske mladi odlaze, zašto Mađarska bilježi rast nataliteta za 20 posto, a Hrvatska izumire, zašto ostale europske zemlje imaju razvijenu poljoprivredu, a mi ovisimo o uvozničkom prehrambenom lobiju”, naveli su Hrvatski suverenisti u saopćenju kojim su reagirali na događaje u Okučanima tokom obilježavanja jubilarne, 25. godišnjice Vojno-policijske operacije “Bljesak”.

Ustvrdili su da umjesto odgovora na ta pitanja HDZ i SDP provociraju podjele u hrvatskom društvu te se nadaju da će se birači “zakopati u rovove”, zaboraviti na prethodno navedena ključna pitanja i birati HDZ, kao “najsigurnijega borca protiv SDP-a”, i SDP, kao “najsigurnijega borca protiv HDZ-a”.

“Da apsurd ovog igrokaza bude veći, istovremeno taj HDZ i SDP dogovaraju veliku koaliciju. Iskustvo nam je pokazalo da i jedni i drugi, i HDZ i SDP, nemaju problema nakon izbora s neprincipijelnim koalicijama i prelijetanjima”, navedeno je.

Hrvatski suverenisti smatraju da je jedini problem HDZ-a i SDP-a to što potcjenjuju hrvatski narod i zato “pozivaju još jednom na zajedništvo svih suverenističkih snaga u Hrvatskoj jer zajedno možemo učiniti Hrvatsku suverenom, snažnom i sretnom državom”.

Glas podržao Milanovića, Most smatra da je riječ o igrokazu

Glas je u petak dao snažnu podršku predsjedniku države Zoranu Milanoviću, koji je zbog isticanja ustaških simbola napustio obilježavanje godišnjice akcije “Bljesak” u Okučanima, dok je čelnik Mosta Božo Petrov ocijenio da je riječ o igrokazu između Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

“Pod dirigentskom palicom Andreja Plenkovića i uz izvršitelja Tomu Medveda, dogodila se planirana provokacija na koju bi svaki civilizirani građanin Hrvatske reagirao jednako kao predsjednik Republike. Zoran Milanović od prvog dana svog mandata pruža ruku pomirenja, suradnje i razumijevanja, ali, da bi to bilo moguće, potrebna je volja i s druge strane. Sretni smo zbog toga što nakon dugo vremena imamo predsjednika Republike koji bez zadrške i dosljedno brani tekovine civiliziranih i humanih društava. Žalosno je da još uvijek živimo u zemlji u kojoj zloupotreba fašističkih simbola zagađuje sjećanje na žrtve i strahote rata. Sve se to ne bi događalo da nemamo premijera koji misli da postoje dvije vrste pozdrava ZDS – onaj koji se ne smije i onaj koji se smije koristiti. Sve dok s državnih svečanosti umjesto ljudi s fašističkim obilježjima bude morao odlaziti predsjednik Republike za Hrvatsku neće biti sreće”, rekli su iz Glasa.

Čelnik Mosta Božo Petrov incident u Okučanima ocijenio je kao igrokaz.

“Ja bih predložio građanima da ne nasjedaju na igrokaz. Ovo je tvrda kohabitacija, koju je najavio Plenković s njegovim prijateljem Milanovićem iz MVEP, kojeg je i doveo na Pantovčak. Ovo je njihov ping-pong koji pokazuje da su sve spremni podredit svom izbornom rezultatu!”, napisao je Petrov na Twitter-nalogu Mosta.

Izvor: Agencije