Vrbas, gradska deponija Banje Luke

Dok više od milijardu ljudi u svijetu nema pitku vodu, Bosna i Hercegovina obiluje izvorištima. Međutim, otpadne vode su velika prijetnja.

Jedna od najljepših bh. rijeka – Vrbas, ujedno je i najzagađenij, kaže reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.  

Kanjon Tijesno, udaljen je 12 km od Banje Luke. Njime protiče rijeka Vrbas. Pod zaštitom je i nalazi se u turističkoj ponudi grada. Međutim, što se ide bliže gradu, slika je ružnija. Zna to najbolje Banjalučanin Ostoja Bošnjak, kome je ribolov velika ljubav.

Zločin nad rijekom

Nekad je, kaže, lovio ribu u samom gradu i pio vodu iz Vrbasa. Sada se ne bi usudio.

„Ovo je mjesto zločina Banjaluke nad svojom rijekom. Bilo je za očekivati da je zaštiti, da vrati ljude na ove obale ovdje. Međutim, najvažnije je da se otpad može bacati u Crkvenu, da se može izlijevati sve što ima otpada, smrada, u ovu divnu rijeku, koja je sada postala malo veći otpadni kanal“, kaže Banjalučanin Ostoja Bošnjak.

Banjalučani se često žale na nesnosan smrad Vrbasa i njenih pritoka. Naročito ljeti kada je vodostaj nizak, a temperatura visoka.

Više im Vrbas nije utjeha u ljetnjim danima, jer je posljednjih par godina na gradskim plažama zabranjeno kupanje. Svake godine na Svjetski dan voda, Ronilački klub „Buk” organizira čišćenje obala ove rijeke. Osim toga, svake godine i poribe Vrbas.

„Mi akciju nastavljamo tokom čitave godine i nadam se da će situacija sa koritom biti još bolja, kako bi našim generacijama ostavili što bolju i što ljepšu rijeku“, kaže Boris Trninić iz Ronilačkog kluba „Buk“.

Gradske vlasti svjesne su problema. Zato su započeli izgradnju sistema za odvod otpadnih voda. Sastoji se od 25 km kanalizacione mreže i kolektora.

Neophodno prečišćavanje 

„Svaka infrastruktura na tom sistemu zaštite Vrbasa sigurno da će povećati zaštitu od zagađenja Vrbasa i na tome rade stručnjaci iz oblasti projektne dokumentacije, gradnje tog sistema i sigurno će biti bar za klasu manje zagađenje Vrbasa“, ekao je Radenko Đurica iz Gradske uprave Banje Luke.

U Centru za zaštitu životne sredine smatraju da ovaj sistem neće riješiti problem. Pojašnjavaju da se trenutno sve otpadne vode iz domaćinstava i industrije ispuštaju direktno u Vrbas, odakle se snabdijeva i gradski vodovod. Kažu da je neophodna fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

„Sam kolektor neće povećati kvalitet vode u Vrbasu. Možda u ovom dijelu gradskom neće biti, kao prošle godine, onih upozorenja da se ne smije kupati u Vrbasu ili neke druge aktivnosti provoditi, ali sam Vrbas neće imati nikakve koristi od toga“, kaže Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu.

Svjetski dan voda ove godine je u znaku međunarodne saradnje u oblasti voda. U Centru za životnu sredinu ističu da je potrebna i saradnja vlasti sa nevladinim sektorom. Takva saradnja i edukacija građana olakšala bi čuvanje voda od zagađenja.

Izvor: Al Jazeera