Von der Leyen od Mađarske i Rumunije traži nove kandidate

Ispitivanja mađarskog i rumunskog kandidata su suspendirana dok Ursula Von der Leyen ne saopći sljedeće korake (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zatražila je i zvanično od Budimpešte i Bukurešta da predlože nove kandidate za komesare, pošto je Odbor za pravne poslove odbio ranije predložene Laszla Trocsanyija i Rovanu Plumb zbog sukoba interesa.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli u pismu novoimenovanoj predsjednici EK-a obavijestio ju je prethodno o odluci Odbora za pravne poslove prema kojoj predloženi komesari Trocsanyi i Plumb nisu u mogućnosti preuzeti funkcije, prenosi Tanjug.

Evropski parlament u saopćenju navodi da je slanjem dva pisma ispunjena procedura koja nalaže da predsjednik EP-a i zvanično obavijesti predsjednika EK-a o odluci Odbora za pravna pitanja da suspendira predložene kandidate iz dalje procedure za izbor komesara.

Sumnja u konflikt interesa

U pismu Sassoli navodi da je Odbor takvu odluku donio zbog sumnje u konflikt interesa, a koji je uočen prilikom ispitivanja izvještaja o finansijskim interesima kandidata.

U EP-u kažu da su ispitivanja mađarskog i rumunskog kandidata za komesare koja su bila zakazana u međuvremenu suspendirana sve dok buduća predsjednica EK-a Von der Leyen ne saopći svoje sljedeće korake.

Mađarski diplomatski izvori, nezvanično, pominju da bi novi kandidat Budimpešte mogao biti sadašnji ambasador Mađarske u Evropskoj uniji Oliver Varhelyi.

Izvor: Agencije