Von der Leyen: Očuvati ekonomski suverenitet EU u vrijeme krize

Evropska unija je i ostat će otvorena za strane javne investicije, ali moramo da ih balansiramo u odnosu na potrebu očuvanja našeg ekonomskog suvereniteta (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je članice Evropske unije da u aktuelnoj kriznoj situaciji obrate posebnu pažnju na direktne strane investicije u neke od ključnih evropskih sektora kao što su zdravstvo, medicinska istraživanja i strateška infrastruktura, prenosi agencija Tanjug.

Ona je upozorila da kriza izazvana korona virusom duboko pogađa evropsku ekonomiju i da su mnoge kompanije privremeno oslabljene.

“Neki sektori su ključni za našu sigurnost, javno zdravlje i suverenitet. Moramo znati ko izvan EU investira u ove kompanije i u kom cilju. To je posebno važno u vrijeme krize javnog zdravlja i ekonomije kada smo ranjiviji i moramo da zaštitimo naša ključna sredstva i tehnologije”, poručila je.

Ursula von der Leyen je u videoobraćanju navela kako je Unija izašla sa uputstvom za zemlje članice kako da “skeniraju” strane direktne investicije i preuzimanje kontrole ili uticaja.

Zaštita ključnih kompanija

Predsjednica EK napominje da na EU i nacionalnim nivoima već postoje mjere koje predviđaju nadgledanje direktnih stranih investicija.

Ona je pozvala države članice koje nemaju te mehanizme da ih uspostave.

“Do tada trebalo bi da iskoristite sve opcije da bi zaštitili ključne EU kompanije od stranog preuzimanja ili uticaja koji mogu naškoditi našoj sigurnosti i javnom redu”, kaže Von der Leyen.

Ona istovremeno upozorava da sve poduzete mjere moraju biti urađene u skladu sa EU zakonima i međunarodnim obavezama.

“Evropska unija je i ostat će otvorena za strane javne investicije, ali moramo da ih balansiramo u odnosu na potrebu očuvanja našeg ekonomskog suvereniteta”, zaključila je von der Leyen.

Izvor: Agencije