Von der Leyen: Nacionalisti neće uništiti evropski način života

Ursula Von der Leyen: Nema sumnje šta je to evropski način života (EPA)

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu kako nacionalisti i populisti neće uništiti evropski način života, kako se zove i jedan od resora u njenoj novoj komisiji.

Taj je naziv izazvao kritike, naročito evropskih liberala i zelenih, koji smatraju kako previše asocira na zaštitu Evrope od ilegalnih migranata, prenosi Hina.

“Nema sumnje šta je to evropski način života. Nikada nećemo dopustiti nacionalistima i populistima, koji žele izazvati podjele i uništiti Evropsku uniju, da nam uzmu naš evropski načina života”, izjavila je ona na kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u Zagrebu.

“Naša se Unija temelji na poštivanju ljudskog dostojanstva, slobodi, demokratiji i jednakosti. Uvijek ćemo braniti naš evropski način života”, dodala je njemačka političarka.

Evropski parlament trebao bi novu EK potvrditi iduće sedmice i očekuje se da nova evropska “vlada” preuzme dužnost 1. decembra.

Bivša njemačka ministrica odbrane podržala je ulazak Hrvatske u šengensku zonu, nakon što joj je pozitivnu preporuku dala odlazeća EK-a Jean-Claude Junckera.

Podrška Zapadnom Balkanu

“Držim vam fige i nadam se kako će Evropsko vijeće donijeti pozitivnu odluku, jer snažno vjerujem da Hrvatska pripada Schengenu, u to nema nikakve sumnje”, istaknula je Von der Leyen.

Državama Zapadnog Balkana, koje je na evropskom putu nedavno blokirala Francuska, poručila je kako stoji uz njih.

“Dijelimo isti kontinent, historiju, kulturu i u istoj smo političkoj porodici. Uvjeravam vas da stojimo uz vas, nezavisno od svih procesa. Stojimo uz vas i želimo da nam budete što bliže”, rekla je.

Govoreći o Brexitu, najavila je kako će, ako dođe do razlaza, EU poštivati Britance, naročito u trgovinskim odnosima.

“No, dali smo im do znanja da država koja nije u EU ne može uživati u istim pravima kao i države članice”, kazala je von der Leyen.

Izvor: Agencije