Oglasi

Von der Leyen: Bez odluke o proširenju na samitu čelnika EU-a

Nema signala da će na sastanku čelnika Evropske unije biti postignuta odluka u procesu proširenja EU-a, kaže predsjednica Evropske komisjje.
'Duboko žalim jer vjerujem da su ove zemlje napravile znatne napore da bi se približile Uniji', kaže Von der LeyenEPA

Novoimenovana predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kaže da nema signala da će na sastanku čelnika Evropske unije u Briselu biti donesena odluka o procesu proširenja EU-a.

"Duboko žalim zbog toga jer vjerujem da su ove zemlje napravile znatne napore da bi se približile Uniji i zato je veoma važno dati im pravi signal", izjavila je Von der Leyen prilikom dolaska na samit čelnika EU-a.

Pristupni pregovori

Tokom večere u Briselu čelnici bi trebali razgovarati o mogućnosti za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, prenosi Tanjug.

To pitanje došlo je na agendu samita, ali o tome nije bilo konsenzusa među evropskim ministrima.

Većina zemalja članica podržala je početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Primjedbe zbog neispunjenih uvjeta za početak pregovora o članstvu iznijeli su predstavnici Holandije i Danske, dok je Francuska tražila promjenu metodologije procesa pristupanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.