Volkswagen i Ford udružili snage na globalnom nivou

T
Dvije kompanije su potpisale memorandum o razumijevanju o razmatranju saradnje na električnim i autonomnim automobilima (Reuters)

Njemački Volkswagen (VW) i američki Ford saopćili su da uspostavljaju globalno savezništvo u kojem će zajedno razvijati proizvodnju komercijalnih kombija i pick-up modela srednje veličine, te da istovremeno istražuju mogućnosti šire saradnje na električnim i autonomnim vozilima.

Glavni izvršni direktor VW-a Herbert Diess i generalni direktor Forda Jim Hackett naveli su u saopćenju da bi prva zajednički proizvedena vozila mogla da budu lansirana na tržište već 2022. godine, te da će ovo povezivanje značiti i veće profite za obje kompanije od 2023. godine, javlja agencija AP.

Ford bi proizvodio pick-up vozila srednje veličine, što je jedno od uporišta njegovih poslovnih aktivnosti, kao i veće kombije, dok bi VW razvijao i pravio “karavan” vozila za gradsku vožnju, prenosi Tanjug.

Memorandum o razumijevanju

Dvije kompanije su također potpisale memorandum o razumijevanju o razmatranju saradnje na električnim i autonomnim automobilima i spremne su da razmotre dodatne projekte, ali kao samostalni privredni subjekti bez međusobnog ulaženja u vlasništvo jedni drugih, dodaje američka agencija.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je ranije kako je još jednom ostvario rekordnu godišnju prodaju, prenose agencije.

Tokom 2018. godini koncern VW prodao je 10,83 miliona vozila, a najveći porast zabilježen je u isporukama SUV modela.

Kompanija, u čijem sastavu su brendovi Volkswagen, Audi, Škoda, Seat i drugi, u 2017. godini imala je rekordnih 10,74 miliona prodanih automobila. Za titulu najvećeg svjetskog proizvođača automobila VW grupacija borila se sa savezom Renault-Nissan-Mitsubishi koji je objavio da je on broj jedan u svijetu sa 10,6 prodanih vozila, jer njemački koncern ne bi trebao brojati prodate kamione.

Izvor: Agencije