Vojvodina kao poligon za iskazivanje nacionalne frustracije

Zrenjanin
Inicijativa za promjenu imena Zrenjanina zapravo je još jedan od oblika širenja straha i nesigurnosti (Screenshot / YouTube)

Snežana Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina izjavila je da se Vojvodina pojavljuje kao “vrlo pogodan poligon za iskazivanje nacionalne frustracije zbog gubitka Kosova” i ocijenila da je inicijativa za promjenu imena Zrenjanina u Petrovgrad dio tog procesa.

“Vojvodina može da bude na udaru kada ova vlast bude prinuđena da potpiše neki dokument o statusu Kosova”, rekla je Ilić na tribini “Odbranimo Zrenjanin” u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Ona je ocijenila da je na djelu “prenaglašavanje srpske identitetske strukture Vojvodine”.

“Zašto se to prenaglašava kada je udeo srpskog stanovništva u Vojvodini dvotrećinski, a u samom Zrenjaninu 75 odsto? Zašto je onda neko zabrinut za srpski identitet? Zato što rigidni srpski nacionalisti Vojvodinu vide kao sveže osvojenu teritoriju i ne gaje poverenje u lojalnost građana Vojvodine”, kazala je Ilić.

Nepoštovanje žrtava fašizma

Prema njenim riječima, inicijativom za promjenu imena Zrenjanina inicijatori izražavaju nepoštovanje prema žrtvama fašizma.

Ona je optužila gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića da se stavio u ulogu glasnogovornika udruženja “Petrovgrad”, koje je pokrenulo inicijativu za promjenu imena, čime “krši zakone i ponaša se bahato”.

Ilić je rekla da kralj Petar I Karađorđević nema nikakve veze sa Zrenjaninom i nikad nije ni bio u tom gradu.

“Da se malo našalimo, zbog arsena u vodi, zbog kojeg Zrenjaninci nemaju pijaću vodu, bolje je da grad ponese ime po Petrovom rođenom bratu Arsenu, pa da se, recimo, zove Arsenovo, Arsengrad ili nekako slično”, navela je ona.

Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma rekao je da je u Zrenjaninu oko inicijative za promjenu imena formiran neformalni politički blok koji čine moćni poslovni ljudi, pojedine nacionalističke organizacije, ali i gradonačelnik iz Srpske napredne stranke, kao i aktivisti Pokreta Dveri.

Prema njegovim riječima, sve stranke izjasnile su se o inicijativi, osim Srpske napredne stranke.

Narušavanje sklada

Samardžić je upozorio da se inicijativom za promjenu imena Zrenjanina dovode u pitanje stabilni međuetnički odnosi, što može imati “nesagledive i katastrofalne” posljedice.

“Nema mesta za narodne heroje ako četnici vladaju državom”, ocijenio je Samardžić i rekao da je sasvim izvjesno da je većina građana Zrenjanina protiv promjene imena i te “sumanute” inicijative.

“Neko je protiv jer je antifašista, neko je protiv jer je Zrenjanin deo njihovog identiteta, a neko je protiv jer će promena imena grada za posledicu imati i velike administrativne troškove, i za građane i za gradsku administraciju. Zamislite samo šta će u tom slučaju morati sve da se menja u katastru. Zamislite, uostalom, kako će se ubuduće pretraživati ime našeg grada na internetu”, rekao je Samardžić.

Dodao je da bi vlastima bilo bolje da se bave rješavanjem problema ogromnog siromaštva u Zrenjaninu, a naročito u selima prema granici s Rumunijom, u kojima vlada socijalna i ekonomska katastrofa, umjesto da se bave promjenom imena grada.

Srpska dominacija

Radivoje Jovović iz Saveza antifašista Vojvodine rekao je da kralj Petar I Karađorđević simbolizuje srpsku dominaciju nad ostalim narodima.

On je ocijenio da se u slučaju promjene imena jedan miran grad može pretvoriti u žarište međuetničkih sukoba.

Civilna aktivistica Marija Srdić ocijenila je da je inicijativa za promjenu imena Zrenjanina zapravo još jedan od oblika širenja straha i nesigurnosti.

“Organizacija ‘Petrovgrad’, koja je inicirala promenu imena grada, registrovana je u decembru prošle godine. Desne ekstremističke organizacije nastaju u poslednje vreme istovremeno, što znači da je reč o dirigovanom procesu”, navela je Srdić.

Izvor: Agencije