Oglasi

Vojska SAD-a tvrdi da je ubila vođu Al-Shabaaba

Jedan od trojice ubijenih u zračnom napadu jest Yusuf Jiis, jedan od osnivača grupe koja kontrolira dijelove centralne i južne Somalije.
Oružana grupa Al-Shabaab djeluje u Somaliji i dijelovima susjedne KenijeEPA-EFE

Vojska Sjedinjenih Američkih Država saopćila je u utorak da je u zračnim napadima u Somaliji ubila jednog od vođa grupe Al-Shabaab, povezane s mrežom Al-Kaida.

U saopćenju američke Komande navodi se da je jedan od trojice ubijenih u zračnom napadu nedaleko od Bush Madina Yusuf Jiis, jedan od osnivača Al-Shabaaba, grupe koja kontrolira dijelove centralne i južne Somalije i često izvodi napade na Mogadishu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

"Iako smo mogli pauzirati naše akcije u Somaliji zbog bolesti COVID-19, vođe Al-Kaide, Al-Shabaaba i Islamske države Irak i Levant [ISIL] objavili su da ovu krizu vide kao mogućnost za nastavak terorističke agende, zbog čega smo nastavili podržavati naše afričke saradnike", navodi se u saopćenju američkog zapovjednika Stephena Townsenda.

Ostaje sigurnosna prijetnja

SAD je u odvojenom saopćenju objavio da je ubijeno pet članova Al-Shabaaba u blizini Jiliba.

Grupu Al-Shabaab vladine snage potisnule su iz somalskog glavnog grada Mogadishua 2011, a sljedeće godine i iz Kismajua.

No, pripadnici te grupe i dalje su sigurnosna prijetnja jer napadaju u Somaliji i dijelovima susjedne Kenije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.