Vojna obuka za učenike u Gazi

Dječaci u školama u Gazi imaju novi predmet. Šesnaestogodišnjaci nedjeljno pohađaju vojnu obuku, koja počinje fiskulturom, da bi završila rukovanjem oružjem.

Uvođenje vojne obuke u državne škole inicirao je palestinski pokret Hamas, koji vlada u Pojasu Gaze.

No, nisu svi oduševljeni novim predmetom. Aktivisti za ljudska prava kritiziraju ovaj potez, izvještava Al Jazeerina reporterka Nicole Johnston.

Spremnost na iznenađenja

Ahmed Ibrahim uči kako sastaviti pušku. Naučit će, također, kako da je održava i koristi. On je novi regrut vojnog programa za mlade koji je pokrenula Hamasova Vlada.

“Mi smo izloženi izraelskim napadima i moramo biti spremni za iznenađenja. No, cilj ove obuke nije da napadamo bilo koga, nego da se odbranimo. Mi smo učenici, a ne borci”, kaže učenik Ahmed.

Jedan sat sedmično dječaci u državnim školama u Gazi slijede upute gostujućeg člana Hamasove Vlade. Ponekad marširaju, a nekad se bave sportom.

Učeniku Zaidu Hassanu ova obuka je pomogla da nauči kako biti discipliniran unutar i van škole, te kako pokazati poštovanje prema učiteljima i drugim učenicima.

“Većina ovih mladića su 16-godišnjaci. Hamasova Vlada je ovaj predmet proglasila obaveznim. Ovi dječaci su nam rekli kako uživaju u tjelovježbama, a sad uče kako da marširaju u vojsci”, kaže reporterka Al Jazeere.

No, to nije sve što će naučiti. Obuka uključuje i korištenje užadi za spuštanje niz zgrade, trčanje preko prepreka i puzanje ispod bodljikave žice.

Cilj programa

Hamas tvrdi da je cilj ove obuke izgradnja samopouzdanja i snage kod dječaka.

Također kaže da ne pokušavaju odgojiti novu generaciju vojnih vođa ili regrutirati tinejdžere u Al-Qassam brigade – vojno krilo Hamasa.

“Cilj ovog programa je pripremiti ih fizički i psihički da se nose s bilo kakvim izraelskim napadima, bilo da se radi bombardiranju, granatiranju, ili napadima na škole. Također ih želimo ojačati kako bi se mogli braniti”, objašnjava šef programa vojne obuke Mohammad Al Nakhala.

No, neki ljudi kažu da su djeca Gaze iskusila dovoljno rata i bez obuke u školi.

“Podržavamo trening za mlade, ali to bi trebale biti teoretski časovi, bez korištenja bilo kakve vrste oružja. Oni bi se trebali fokusirati na sport i zabavu. Našoj djeci je to uskraćeno”, ističe Mustafa Ibrahim, aktivist za ljudska prava.

Djeca u Gazi odrastaju izložena sukobima. Mnogi roditelji se nadaju da će vojne vještine dječake naučiti disciplini, ali i da ih neće morati koristiti u nekom novom ratu s Izraelom.

Izvor: Al Jazeera