Vlasti RS-a uvele žandarmeriju, Dodik najavio novo jačanje policije

Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska uspostavile su novu posebnu policijsku jedinicu pod nazivom Žandarmerija, a prilikom njenog svečanog predstavljanja u Banjoj Luci član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će policija RS-a i dalje jačati te će stoga biti uveden i njen rezervni sastav.

Žandarmerija unutar policije RS-a zapravo je paravojna jedinica uspostavljena po uzoru na uređenje policijske strukture u Srbiji, ali Dodik tvrdi da je sve to na tragu onoga što rade zapadne države u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama, prenosi Hina.

“Žandarmerija je operativna i mobilna jedinica koja se može koristiti svugdje”, rekao je Dodik, koji tvrdi da je uspostavljanje takve jedinice potpuno u skladu s ustavnim rješenjima i odredbama Dejtonskog sporazuma.

Jedinica još nije operativna u cijelosti, ali plan je da ona bude začetak strukture koja bi zamijenila sadašnje posebne jedinice. U RS-u su planirali da njihovi žandari budu posebno naoružani i opremljeni oklopnim vozilima “Despot”, kakve proizvode u saradnji sa Srbijom. 

Odluka o uvođenju žandarmerije uslijedila je nakon što su iz Federacije BiH, ali i od predstavnika diplomatske zajednice u Bosni i Hercegovini stigli brojni prigovori zbog najave uspostavljanja rezervnog sastava entitetske policije, što je ocijenjeno kao kršenje odredbi Dejtonskog sporazuma.

‘Suočavanje s prijetnjama’

Dodik je u utorak rekao da, bez obzira na tu “galamu”, u RS-u neće odustati od svojih planova i da je uvođenje rezervne policije samo privremeno odgođeno.

“Odmah da se zna da ćemo razmatrati i priliku za uspostavu rezervnog sastava policije, jer je to najbolji način očuvanja sigurnosti RS-a”, izjavio je Dodik.

Rekao je da se u RS-u živi “vrlo uspješno” uprkos činjenici da je u Bosni i Hercegovini blokirano uspostavljanje vlasti.

“Bosna i Hercegovina je napravljena kako bi bila smetnja, a ne korist za dva entiteta i tri naroda”, rekao je, dodajući kako je vrijeme da se o svemu tome otvori dijalog i da su u RS-u na to spremni.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je da je zadaća Žandarmerije suočavanje s prijetnjama poput terorističkih te da joj uloga “nije ratovati protiv bilo koga”.

Pohvalio se da su u proteklih pet godina u RS-u više uložili u policiju nego za sve prethodno vrijeme nakon Dejtonskog sporazuma.

“Žandarmerija je tradicija u srpskom narodu, koja je nastala prije stotinu godina i mi nastavljamo tamo gdje smo s tim stali”, rekao je Lukač.

Izvor: Al Jazeera i agencije