Oglasi

Vlasti ignorirale zlostavljanje 1.400 djece

Stravični izvještaj, objavljen danas, otkrio zlostavljanje djece u engleskom gradu Rotherhamu od 2003. do 2013.
Lider Gradskog vijeća Roger Stone, član Laburista, podnio je ostavku nekoliko sati nakon objave izvještajaRotherham Borough Council

Engleske vlasti nisu uspjele spriječiti fizičko i seksualno zlostavljanje 1.400 djece u jednom grad tokom 16 godina, zaključila je nezavisna istraga u zastrašujućem izvještaju.

Izvještaj, objavljen u utorak, navodi da policija i socijalne službe za djecu u Rotherhamu nisu uspjele zaštititi djecu od batina, silovanja i trgovine ljudima u periodu od 1997. do 2013. godine.

Pojedini nisu imali više od 11 godina.

Autorica izvještaja Alexis Jay navela je primjere u kojima su „djecu polijevali benzinom i prijetili im da će ih zapaliti, prijetili im pištoljima, primoravali ih da svjedoče brutalnim silovanjima i prijetili im da će biti slijedeći“.

Lider Gradskog vijeća Roger Stone, član Laburista, podnio je ostavku nekoliko sati nakon objave izvještaja.

Jay kaže kako policija okruga South Yorkshire, gdje se ovaj grad nalazi, nije smatrala ova zlostavljanja prioritetom, a uposlenici službi za zaštitu djece također nisu djelovali.

„Kolektivni neuspjesi su očiti. Od početka su postojali dokazi, koji su vremenom bili sve veći, da je seksualno iskorištavanje djece ozbiljan problem u Rotherhamu, a ono je dolazilo od ljudi koji su radili u službama za pomoć stanovnicima i mladim osobama koji su veoma dobro znali tu djecu“, navodi se u izvještaju.

Prikrivanje izvještaja

Jay je dodala kako postoje „navodi o prikrivanju jer su tri izvještaja dana policiji i Vijeću Rotherhama 2002, 2003. i 2013. godine koji su povezivali seksualno zlostavljanje djece sa drogama, oružjem i drugim kriminalnim radovima, ali su odmah prikrivena.“

Većina počinitelja bili su pakistanskog porijekla, navodi se u izvještaju. Zbog ovoga „osoblje u prvim redovima slučaja izgledalo je zbunjeno jer nisu znali šta da kažu i urade, te da li će njihove akcije biti tretirane kao rasističke“.

Jay navodi kako je bilo „previše sigurnosti u tradicionalne lidere zajednice koji su osnovna veza sa zajednicom pakistanskog porijekla“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.