Vladajuća koalicija u Italiji oslabljena, spekulacije o kraju Vlade

Parlament je, u suprotnosti sa stavom Vlade, usvojio amandman prema kojem bi se iz zakona izbacio dio koji se odnosi na pronevjeru novca (EPA)

Vladajuća koalicija u Italiji ima podijeljene stavove o glasanjima u Parlamentu, što je podstaklo sumnje u dugotrajnost prve populističke Vlade u Italiji, jednoj od zemalja osnivača Evropske unije, ocijenila je agencija France Presse.

Iako je vladajuća koalicija jedinstvena prema evropskim zahtjevima o mijenjanju nacrtu budžeta, koalicija između populističkog Pokreta pet zvjezdica – M5S i ekstremno desničarske Lige ostaje “dogovoreni brak s mnogo napetosti”, među kojima je nacrt zakona protiv korupcije, koji je na dnevnom redu Donjeg doma Parlamenta, prenosi Beta.

Parlament je u utorak uvečer, u suprotnosti sa stavom Vlade, usvojio amandman prema kojem bi se iz zakona izbacio dio koji se odnosi na pronevjeru novca.

Spominje se i Berlusconi

Glasanje je bilo tajno, ali članovi M5S okrivljuju poslanike Lige da su tim korakom željeli da se izbjegnu sudske procedure protiv zvaničnika stranke.

Predsjednik Lige Matteo Salvini, koji je, također, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, ocijenio je to glasanje kao “grešku” i “nesreću”, ali bez posljedica za Vladu.

Međutim, za mnoge u Italiji taj sukob kao i ranije mnogi drugi unutar vladajuće koalicije svjedoče o oslabljenosti saveza dvije stranke, politički vrlo različite i rivali tokom kampanje za parlamentarne izbore održane u martu.

Antonio Tajani, predsjednik Evropskog parlamenta i nekada blizak Silviju Berlusconiju, ocijenio je da je “brak između Lige i M5S osuđen na neuspjeh”.

France Presse je podsjetio da stari italijanski milijarder, koji predvodi desničarku Forza Italija, vlada s Ligom na lokalnom nivou u nekim područjima zemlje, a neki smatraju da bi taj savez možda bolje vladao od sadašnje koalicije.

‘Salivinijeva pred-vlada’

Italijanski mediji pominju da bi nova vlada mogla možda izdržati najkasnije do izbora za Evropski parlament u maju 2019. godine.

Zbog sve veće popularnosti Salvinija, mnogi smatraju da je samo pitanje vremena kada će on postati premijer.

List Republika u uvodniku, pod naslovom “Salivinijeva pred-vlada”, prenio je da je takva perspektiva svakog dana sve izvjesnija.

Izvor: Agencije