Vlada Francuske sprema rezove bez presedana

Proračunski rezovi bez presedana, u visini gotovo 70 milijardi dolara, uskoro će se osjetiti u Francuskoj ako premijer te zemlje Manuel Valls bude “istjerao svoje” u Parlamentu.

Vlada Francuske planira iduće godine smanjiti svoj proračunski deficit na tri posto, prema uputama iz Bruxellesa, i to je optimistično ako se zna da trenutačno iznosi 4,3 posto.

Premijer Valls, koji vodi Vladu te zemlje manje od mjesec, dao je detaljan opis planova.

“Više od 40 godina Francuska je trošila više nego što je zarađivala. Svi znamo da, kada živimo izvan svojih mogućnosti, ne možemo na budućnost gledati smireno. To svi znaju. I Francuzima je to jasno već neko vrijeme. Izgubili smo vjeru u našu zemlju”, smatra Valls.

Prema njegovom prijedlogu, državni proračun bit će manji za 25 milijardi dolara – lokalne uprave ostat će bez 15 milijardi, socijalne službe bez istog iznosa, a zdravstveni sustav za milijardu manje.

“Da stvar bude kompliciranija, francuski predsjednik Francois Hollande obećao je da će smanjiti porez za poslovne akvizicije kako bi se ohrabrilo stvaranje radnih mesta. Zato je Vlada rastrzana između rezanja poreza i rezanja deficita i teško da će isto uraditi za obje stvari”, javlja Al Jazeerina reporterka Jacky Rowland.

Premijer ne koristi riječ ‘štednja’

Sindikati su čvrsto protiv promjena, za koje strahuju da će urušiti francuski sustav socijalnih davanja, poput planova za zamrzavanje nekih mirovina i beneficija.

Premijer zato ulaže velike napore da ne koristi riječ “štednja”.

“Sve ostale zemlje uspjele su, u prosjeku, smanjiti svoje deficite, čak i one koje su se stvarno mučile tijekom krize. Francuska postaje autsajder, zemlja koja nije uradila dovoljno”, konstatira Sophie Pedder iz časopisa The Economist.

Premijer Valls je pod pristiskom lijevog krila svoje stranke, koje tvrdi da ih nisu izabrali kako bi osiromašili milijune obitelji, a kritizira ga i oporba zbog, kako smatraju, manjka ideja.

Francuska je do sada oklijevala da provede bolne rezove, ali se čini da je akcija sada neizbježna.

Izvor: Al Jazeera