Vjosa Osmani: Ne želimo da Kosovo bude druga Bosna

Osmani vjeruje da je učešće Albanije u inicijativi osmišljeno da bi nanijelo štetu Kosovu (EPA)

Kandidatkinja Demokratskog saveza Kosova za premijerku Kosova Vjosa Osmani izjavila je da dijalog Kosova i Srbije treba vratiti na početak i najavljuje da će dijalog biti glavna tema jednog od sljedećih sastanaka predstavnika te stranke i Pokreta Samoopredjeljenje.

Smatra da je važno da Kosovo iskaže punu posvećenost nastavku dijaloga i još jednom dokaže međunarodnoj zajednici da je “uvijek bilo i ostalo strana koja ne uvjetuje dijalog, za razliku od Srbije”, prenosi Tanjug.

Tvrdi da Srbija ne samo da ga uvjetuje nego ne primjenjuje više od 90% potpisanih sporazuma.

To, prema njenim riječima, ukazuje da je Srbija ta koja “destabilizira regiju i ne zalaže se za dobrosusjedstvo”.

Sporazum prihvatljiv za Kosovo

Podsjetila je da Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredjeljenje od ranije imaju zajednički stav prema pitanjima o kojima se u Briselu nikad ne može razgovarati i da Kosovo u procesu dijaloga treba predstavljati Vlada Kosova.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da će glavni zadatak nove vlasti Kosova biti sporazum sa Srbijom prihvatljiv za Kosovo, jer nije njihovo da razmišljaju o tome kakav bi sporazum bio prihvatljiv za Srbiju.

Na Kosovo se, ukazuje, ne može gledati kao na šumu iz koje bi Srbija trebala nešto uzeti.

Smatra da je Srbiji dovoljno to o čemu se od početka razgovaralo, a to je da bude integrirana u Evropsku uniju.

‘Srbija se još nije izvinila’

Od toga, dodala je, nema veće koristi za Srbiju, koju optužuje da je “izazvala sve ratove u bivšoj Jugoslaviji, uzrokovavši stotine hiljada žrtava, a još se nije izvinila i nastavlja politiku negiranja ovih zločina”.

“Stoga naš odgovor nikad ne bi trebao biti šta je to što će Srbija imati od Kosova. Srbija može imati koristi od EU-a, ali ne i dobiti nešto od Kosova što bi ga pretvorilo u potpuno nefunkcionalnu državu ili drugu Bosnu [i Hercegovinu], koja danas ima stolicu u Ujedinjenim narodima, ali je potpuno nefunkcionalna”, rekla je.

Razlog za vraćanje dijaloga na početak vidi u tome da je, kad je taj proces počeo, cilj bio da se postignu sporazumi koji se odnose na život građana, praktični sporazumi koji uklanjaju barijere, povezuju i koji bi trebali biti od koristi objema stranama na putu ka Evropskoj uniji.

Osmani, koja je nedavno boravila u SAD-u, kaže da je Amerika ključna zemlja koja je pomogla Kosovu i stoga smatra da nijedan dobar dogovor za Kosovo ne može biti postignut bez “blagoslova” SAD-a.

Izvor: Agencije