Vjernici iz BiH otputovali za Meku i Medinu

Prva grupa bh. hodočasnika u Meku i Medinu otputovala je za Saudijsku Arabiju. Hadžije će obići svete islamske gradove, a novinar Al Jazeere Harun Karčić donosi priču o pripremama jednog od njih.

Haris Hrvatović dugo je čekao ovaj dan. Već 16 godina prikuplja novac kako bi obavio hadž, odnosno, hodočastio svetim islamskim mjestima u Saudijskoj Arabiji.

“Tokom ramazana s roditeljima sam gledao televiziju, vidio probleme u Siriji i rekao: ‘Ako Bog da, čim bude bilo vremena, otići ću na hadž’. I u tom momentu mati je slušala radio Bir, čula da ima još slobodnih mjesta i tako sam se prijavio u roku od jedan ili dva dana, platio sve i odlučio da idem na hadž”, kaže on.

Određen broj viza

Iako ih je većina u starijem životnom dobu, svake godine im se u obavljanju ove islamske dužnosti pridruži određeni broj mlađih ljudi.

Salih Halilović, drugi imam Begove džamije, kaže: “Vjera islam se temelji na pet principa. Prvi princip je vjerovanje u Allaha i njegovog Poslanika, drugi princip je da se redovno u toku dana obavlja pet vakata namaza, treći princip je post mjeseca ramazana, četvrti je davanje zekata i peti obavljanje hadža.”

Zbog velikog broja zainteresiranih, Saudijska Arabija svake godine odobrava određeni broj hadžijskih viza.

Svaka zemlja ima svoju kvotu. Za Bosnu i Hercegovinu ta kvota je blizu 2.000 hodočasnika.

 Zbog tog ograničenja, ali i visoke cijene putovanja i boravka, mnogi na hadž idu samo jednom u životu.

Troškovi hadža za Bosance i Hercegovce su otprilike 3.200 eura. Mnogi to smatraju preskupim.

Ali, iz Ureda za hadž Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini poručuju da su cijene realne.

“Ona cijena koju mi nudimo našim hadžijama je zaista realna cijena, znači, mi pravimo precizne kalkulacije i ni u kojem slučaju ne želimo da odštetimo naše Bošnjake muslimane, želimo da što veći broj naših ljudi obavi hadž i u isto vrijeme da budu svijesni da nivo usluge – a sve hadžije hoće da budu u hotelima, hoće da u sobama nema više od pet, šest kreveta, da svaka soba ima svoj morki čvor i tome slično – to, naravno, zahtijeva povećanje cijena”, kaže Nezim Halilović, direktor Ureda za hadž.

‘Potrebna konkurencija’

Međutim, unutar same IZ u BiH postoje oni koji smatraju da se putovanje na hadž može mnogo kvalitetnije organizirati – i jeftinije za hodočasnike.

Mustafa Spahić, profesor u Gazi-husrev Begovoj medresi, kaže: “Konkurencija treba u okviru IZ u BiH, na svim mogučim poljima – to je od vodiča, preko službi, posebno do ponude kompanijama – od avioprevoznika do smještaja za hadžije.”

Kako god, onima koji su se odlučili na ovo putovanje cijena i kvalitet usluge neće poljuljati odluku.

Izvor: Al Jazeera