Viši stepen sigurnosti u Njemačkoj, Italiji i Španiji

Italija je pojačala kontrole na tri raskrsnice puteva koji ih spajaju s Francuskom (EPA)

Nekoliko država koje se graniče s Francuskom već su pojačale mjere sigurnosti na graničnim prelazima, aerodromima, putevima i željezničkim prelazima te počele saradnju s francuskim obavještajnim službama kako bi spriječili eventualno širenje napada i pomogli u istrazi oko napada u Nici, prenose agencije.

Italija je pojačala kontrole na tri raskrsnice puteva koji ih spajaju s Francuskom te na željezničkoj pruzi koja povezuje dvije države nakon napada u četvrtak navečer u Nici, izjavio je u petak italijanski ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano.

“Naš sigurnosni sistem je aktiviran”, objavio je italijanski ministar dan nakon napada u Nici, koja se nalazi na samo 35 kilometara od italijanske granice.

Njemačka je pojačala granične kontrole na aerodromima, kao i putne i željezničke granične prelaze nakon napada u Francuskoj, navodi se u saopćenju njemačke federalne policije.

Kontrola na granicama

“U saradnji s predstavnicima francuskih sigurnosnih snaga, federalna policija Njemačke je uvela pojačanje mjere u oblastima prekograničnog saobraćaja s Francuskom”, piše u saopćenju policije.

“Španija je uvela mjere povećane kontrole na graničnim prelazima s Francuskom”, izjavio je vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Jorge Fernandez Dias.

Najmanje 84 osobe su poginule, a više desetina je povrijeđeno nakon što je napadač vozio kamion velikom brzinom kroz masu ljudi koji su se okupili da proslave Dan pada Bastilje u južnom francuskom odmaralištu.

Izvor: Agencije