Više od šest miliona Britanaca djelomično nezaposleno

Ukupno 800.000 firmi je iskoristilo pomoć vlade namijenjenu da se izbjegnu otpuštanja dok je prekinuta aktivnost u brojnim sektorima uslijed mjera izolacije (EPA)

Gotovo 6,3 miliona ljudi je prijavljeno kao djelomično nezaposleno u Velikoj Britaniji i dobija nadoknadu koju je hitno uvela britanska vlada u okviru mjera za ublažavanje posljedica izolacije zbog korona virusa, rekao je ministar finansija Rishi Sunak.

To predstavlja gotovo petinu aktivnog stanovništva Britanije koja broji 34,4 miliona ljudi, prema posljednjim statistikama, prenosi Beta.

Ukupno 800.000 firmi je iskoristilo ovu pomoć vlade namijenjenu da se izbjegnu otpuštanja dok je prekinuta aktivnost u brojnim sektorima uslijed mjera izolacije uvedenih u borbi protiv pandemije korona virusa.

Ministar Sunak rekao je da taj nivo pomoći nije održiv ali je i dao uvjeravanja da ta pomoć za očuvanje radnih mjesta, prema kojoj vlada plaća 80 posto plata do 2.500 funti mjesečno do kraja juna, neće biti obustavljena preko noći.

Očuvanje radnih mjesta

Pored toga britansko ministarstvo finansija je saopćilo da je 100.000 malih i srednjih preduzeća podnijelo zahtjev za hitni zajam koji garantira vlada.

Prema toj mjeri vlade firme mogu da dobiju zajam u vrijednosti do 25 posto obrta do 50.000 funti da im pomognu da se izbore sa padom aktivnosti zbog izolacije.

Te cifre pokazuju obim ekonomske krize u Velikoj Britaniji gdje su najteže pogođeni sektori avijacije, ugostiteljstva, turizma, spektakala, konvencija.

Samo kompanije Ryanair, Rolls-Royce, British Airways su najavile da planiraju da ukinu 25.000 radnih mjesta.

Izvor: Agencije