Oglasi

Više od milion djece pati zbog sukoba u Ukrajini

UNICEF navodi da je više od 1,7 miliona djece pogođeno sukobima na istoku države, a 50.000 njih ne ide u školu.
Deseci hiljada djece ne idu u školu zbog sukobaAFP

Više od 1,7 miliona djece pogođeno je sukobima u istočnoj Ukrajini, saopštio je UNICEF.

Zbog ratnih dejstava, 50.000 djece je od prvog septembra ove godine spriječeno da se školuju, jer je gotovo 150 škola zatvoreno u Donjecku.

Neke od škola su srušene dok su zatvorene zbog sigurnosne situacije.

U područjima koja su pod kontrolom Vlade, 187 obrazovnih ustanova je oštećeno ili uništeno.

Ponovna integracija

„ Od velike važnosti je da se djeca vrate u škole i nastave svoje obrazovanje. Djeca ne smiju ispaštati zbog ovog konflikta i ne smiju biti svjedoci nasilja. Zato molimo sve strane u konfliktu da zaštite djecu od daljneg nasilja“, kazala je Marie-Pierre Poirier, regionalna direktorica UNICEF-a za Centralnu i Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

Obrazovanje pomaže ponovnoj integraciji djece u društvo, kao i u liječenju trauma koje su doživjeli u zonama sukoba, navodi UNICEF.

Potrebno je više od 32 miliona američkih dolara, kako bi odgovorili na humanitarnu krizu na istoku zemlje.

Najveću cijenu konflikta u istočnoj Ukrajini plaćaju djeca.

Oštećena infrastruktura, nedostatak vode te otežan pristup do bolnica u područjima gdje se vode borbe, dovodi dječije živote i njihovo blagostanje u opasnost, navodi UNICEF.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.