U Španiji broj novozaraženih raste, Barcelona najveće žarište

Do sada je u SAD-u od posljedica COVID-19 preminulo više od 140.000 ljudi (EPA)

U Španiji je zabilježen 4.581 novi slučaj korona virusa od prošlog petka u trenutku kada se žarište COVID-19 intezivira posebno u Kataloniji, uključujući Barcelonu i susjedni region Aragon, saopštilo je danas špansko Ministarstvo zdravlja, prenosi Tanjug.

Time ukupan broj zaraženih iznosi 264.835 od početka pandemije, navelo je Ministarstvo, prenio je CNN.

Tokom protekle sedmice registrovano je devet preminulih, pa ukupni broj smrtnih slučajeva iznosi 28.422.

“Izbijanje žarišta su u osnovi povezana sa sezonskim radnicima na farmama i u prostorima u kojima su (zaštitne) mjere relaksirane, poput velikih porodičnih događaja i noćnih klubova” sa mladima, rekao je ministar zdravlja Salvador Illa na konferenciji za novinare.

Ukinute restriktivne mjere

U Španiji su nacionalne restriktivne mjere ukinute 21. juna i sada 17 španskih regionalnih vlada direktno upravljaju situacijom.

Od tada, izbilo je 201 žarište i broj novozaraženih se utrostručio od kraja juna do sredine jula, izjavila je Maria Hose Sierra, zamjenica šefa Centra hitnih zdravstvenih službi na konferenciji za novinare.

Najveće žarište predstavlja Barcelona, gdje su katalonski zvaničnici zamolili građane da ostanu kod kuće osim u neophodnim slučajevima, ali to nije obavezno.

SAD sa najviše žrtava

U svijetu je zabilježeno više od 600.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19, sa 140.474 umrlih od ove bolesti Sjedinjene Američke Države i dalje imaju najviše žrtava, a slijede Brazil sa 79.488, Velika Britanija sa 45.273, Meksiko sa 39.184 te Italija sa 35.042 umrlih.

U Meksiku se broj zaraženih korona virusom popeo na 344.224, a broj umrlih na 39.184.

Sa 13.187 potvrđenih mrtvih, Peru je u nedjelju prešao granicu od 13.000 žrtava COVID-19, objavilo je Ministarstvo zdravstva uoči otvaranja restorana, u sklopu postupnog popuštanja mjera.

U Rusiji još 6.000 zaraženih

Rusija je u ponedjeljak potvrdila gotovo 6.000 novih slučjeva.

Sa 5.940 novih slučajeva u ponedjeljak, ukupan broj zaraženih u Rusiji dosegnuo je 777.486, čime je četvrta u svijetu; broj umrlih iznosi 12.427.

Južnoafrička Republika, koja je od svih afričkih država najteže pogođena pandemijom, prešla je granicu od 5.000 mrtvih, s potvrđenih 5.033 žrtava, prema službenim podacima objavljenim u nedjelju.

Više od 100.000 osoba privedeno je u Zimbaveu zbog kršenja mjera izolacije koje su na snazi od kraja marta, objavila je policija.

Zabrinutost u Hong Kongu

Hong Kong je u “kritičnoj” situaciji epidemije, kazala je predsjednica Carrie Lam, pošto je ta bivša britanska kolonija u 24 sata zabilježila više od 100 novih zaraženih, što je najviše do sada.

Ta poluautonomna regija Kine s oko 7,5 miliona stanovnika u početku je imala dobre rezultate u suzbijanju širenja korona virusa, no broj zaraženih je prošlih sedmica počeo rasti, a doktori teško identificiraju lance prenosa zaraze.

Plan oporavka Evropske unije od posljedica pandemije fokus je rasprava i podjela na samitu u Briselu, koji se produžuje na četvrti dan.

Nastavak teških pregovora zakazan je za 16:00 sati u ponedjeljak.

Stotine osoba u nedjelju su u Brasiliji iskazale podršku brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru, “covidoskeptiku”, koji je u karantinu jer se zarazio korona virusom.

Kažnjavanje nenošenja maske

U Francuskoj se od ponedjeljka kažnjava nenošenje maske u zatvorenim javnim prostorima kaznom od 136 eura.

Prije četiri mjeseca vlasti su masku smatrale “suvišnom” za osobe koje nisu oboljele, a danas se stav promijenio i maska je obavezna za sve u zatvorenim javnim prostorima kao što su trgovine,  javne ustanove, banke…

Turska je objavila da ponovno ukida letove prema Iranu i Afganistanu, dvije države teško pogođene pandemijom.

Florida i Teksas

Američka država Florida prijavila je u nedjelju 12.000 novih slučajeva korona virusa, što je peti dan zaredom da je broj registriranih novooboljelih građana premašio 10.000.

Do sada je u SAD-u od posljedica COVID-19 preminulo više od 140.000 ljudi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Florida i Teksas, ali i druge južne ili zapadne države, iz dana u dan bilježe sve više novih slučajeva.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je izjavio da se država adekvatno nosi s pandemijom korona virusa.

Trump: Virus će nestati

“Širom zemlje postoje manja i velika žarišta. Djeluje da Florida postaje žarište, ali stvar će biti pod kontrolom”, rekao je on, ponovivši svoju tvrdnju da će virus “nestati”.

“Na kraju ću biti u pravu. Virus će nestati i ja ću biti u pravu”, kazao je Tump.

SAD je, prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u nedjelju imao 3,7 miliona zaraženih građana, što približno odgovara zbiru zaraženih u tri najpogođenije države poslije SAD-a – Brazilu, Indiji i Rusiji.

Raste broj zaraženih u Njemačkoj

U Njemačkoj se broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom povećao za 249, na ukupno 201.823, pokazuju podaci koje je u ponedjeljak objavio Institut “Robert Koch” (RKI).

Uz porast slučajeva zaraze, podaci RKI-jka pokazuju i porast broja smrtnih slučajeva u Njemačkoj, za dva, na ukupno 9.086.

Australska država Victoria zabilježila je u ponedjeljak 275 novih slučajeva i jedan smrtni slučaj, u odnosu na 363 novozaraženih dan ranije, prenosi Reuters.

Slučajevi korona virusa u ovoj državi porasli su u julu, uglavnom u gradu Melbournu, zbog čega je uveden potpuni šestosedmični karantin.

Izvor: Agencije