Više od 50 miliona zaraženih korona virusom u svijetu

SAD je prva zemlja u svijetu od početka pandemije u kojoj je broj zaraženih korona virusom prešao 10 miliona (EPA)

Novim tipom korona virusa u svijetu je zaraženo više od 50 miliona ljudi, od čega više od 10 miliona u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje izabrani predsjednik Joe Biden uspostavlja kriznu radnugrupuu.

U Evropi, s više od 12 miliona zaraženih, sve su oštrija ograničenja i sve glasniji protesti protiv tih mjera, prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države postale su prva zemlja u svijetu od početka pandemije u kojoj je broj zaraženih korona virusom prešao deset miliona, tačnije 10.288,480, prema podacima stranice Worldometer.

Krizna radna grupa u Washingtonu

U prvom govoru nakon objave izborne pobjede, demokrata Biden, koji bi trebao u januaru položiti zakletvu za novog predsjednika SAD-a, najavio je osnivanje krizne radne grupe.

Ta grupa stručnjaka i naučnika već u ponedjeljak počet će pripremati “plan koji će stupiti na snagu 20. januara 2021. godine”, na dan Bidenove inauguracije.

Biden zauzima potpuno suprotan trend od svog republikanskog rivala Donalda Trumpa, koji je minimizirao važnost pandemije te je i sam, na očigled svih, kršio propisane higijensko-zaštitne mjere koje su na snazi svuda u svijetu, kao što je nošenje maske i održavanje fizičkog razmaka.

Sjedinjene Američke Države zadnjih su dana bilježile nove rekorde i u proteklih 24 sata bilo je 111.500 novih pozitivnih i 548 novih smrti povezanih s bolesti COVID-19.

U SAD-u je ukupno umrlo 237.572 ljudi, prema podacima Univerzitetske bolnice “Johns Hopkins” u ponedjeljak ujutro po srednjoevropskom vremenu.

U Meksiku je registrovano 5.887 novozaraženih korona virusom

Ukupno je 50.402.558 zaraženih u svijetu, od čega su umrle 1.256.254 osobe, prema podacima tog centra.

Meksičke zdravstvene vlasti u nedjelju su izvijestile o 5.887 novih zaraženih i 219 novih smrti.

Time je ukupan službeni broj narastao na 967.825, a broj smrti na 95.027.

Zdravstvene vlasti smaraju da su stvarne brojke zaraženih i umrlih daleko veće.

Zaražen Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski testiran je pozitivno na korona virus, saopćio je u ponedjeljak ured predsjednika.

“Šef države osjeća se dobro te će nastaviti obavljati svoje dužnosti na daljinu u samoizolaciji”, saopćio je njegov ured, prenosi Hina.

“Unatoč svim mjerama karantina, i moj rezultat je pozitivan. Imam 37,5, a svima želim 36,6!”, napisao je Zelenski na društvenoj mreži Telegram, referirajući se na svoju tjelesnu temperaturu.

U ponedjeljak je, ubrzo nakon objave ukrajinskog predsjednika, na svom Facebook profilu da je pozitivan na korona virus objavio i predstojnik njegova ureda Andrej Jermak.

Zelenskijeva supruga Olena zarazila se u junu korona virusom te je nekoliko sedmica provela u bolnici.

Ukrajina je u martu uvela karantin kako bi zaustavila širenje korona virusa. Krajem juna, vlada je počela olakšavati restriktivne mjere.

No broj zaraženih narastao je krajem septembra te je ostao visok tokom oktobra i ranog novembra, zbog čega je vlada produžila mjere karantina do kraja godine.

Premijer Denis Šmigal rekao je prošle sedmice da bi dnevni broj novozaraženih do kraja novembra mogao skočiti na 15.000, i na 20.000 do kraja godine.

Ukrajinsko ministarstvo zdravstva reklo je prošle sedmice da je situacija s korona virusom blizu katastrofalne te da se nacija mora pripremiti na najgore.

Zelenski je ranije u ponedjeljak rekao da bi Ukrajina mogla uvesti karantin za vikende kako bi spriječila širenje zaraze te da takav potez ne bi imao negativan učinak na ekonomiju.

Protesti protiv novih mjera

U Evropi, epicentru epidemije, s više od 12,5 miliona zaraženih, Portugal u ponedjeljak uvodi vanredno stanje i policijski sat u velikom dijelu zemlje.

Rumunija, također, uvodi nove drakonske mjere.

“Mjere do danas prihvaćene nisu dovoljne, potrebne su dodatne, jer ima mnogo smrti izazvanih korona virusom”, rekao je rumunski predsjednik Klaus Iohannis u zemlji u kojoj su bolnice na rubu kolapsa.

Sve strožije mjere ograničenja kretanja u evropskim državama, kao što su policijski sat i zatvaranje kojima vlade pribjegavaju u drugom valu pandemije, izazivaju proteste u sve više država.

Protest u Leipzigu, Njemačka

U Leipzigu u Njemačkoj u subotu je bilo silovitih sukoba između snaga reda i demonstranata protiv nošenja maske.

Institut “Robert Koch” (RKI) objavio je u ponedjeljak ujutro da je broj novozraženih u Njemačkoj porastao za 13.363 i sada je ukupno 671.868 portvrđenih.

Prema istom izvoru, broj smrti narastao je za 63, čime su 11.352 umrle u Njemačkoj od posljedica COVID-19.

Dobre vijesti iz Češke

Stanje se popravlja u Češkoj Republici, koja je prošlih sedmica bila među vodećima u Evropi po broju dnevnih zaraza.

U ponedjeljak je potvrđen pad, 3.608 novozaraženih, što je najmanji broj od 11. oktobra.

Time je broj dnevnih novozaraženih gotovo 3.000 manji nego prije sedam dana.

Ukupno je u Češkoj, državi s oko 10,7 miliona stanovnika, zaraženo 414.828 osoba, što je među najvišima stopaama u Evropi.

Ministarstvo zdravstva je potvrdilo 177 novih smrti od COVID-19, uključujući 101 u nedjelju, pa je ukupno 4.858 ljudi umrlo od posljedica povezanih s korona virusom u Češkoj.

U Madridu je stotine “antivaksera” protestiralo u subotu na promenadi Prado protiv “diktature” COVID-19 i ograničenja koje stanovništvu nameću španske vlasti.

Rezervni vojni sastav mobiliziran je u Švicarskoj kako bi pomogao suzbiti širenje drugog vala u bolnicama.

Lockdown u dijelu Italije

Grčka je u subotu ušla u drugo zatvaranje, što su već učinile Francuska Engleska, Irska i dio Italije.

Novih 45.903 slučajeva U Indiji

U Indiji je prijavljeno 45.903 novih slučajeva korona virusa, dok je u prijestolnici New Delhiju zabilježen naveći broj oboljelih u jednom danu od početka pandemije – 7.745, saopćilo je indijsko Ministarstvo zdravstva.

U istom periodu preminulo je 490 osoba od posljedica virusa, čime je ukupan broj preminulih porastao na 126.611, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Od početka pandemije u Indiji je korona virusom zaraženo više od 8,8 miliona ljudi, pa je ta zemlja druga u svijetu, odmah iza SAD-a.

Izvor: Agencije