Više od 25.000 stranih boraca u al-Kaidi

Stručnjaci upozoravaju kako bi posljedica vojnog poraza ISIL-a mogla biti rasijavanje stranih boraca tih grupa širom svijeta (Arhiva)

Broj stranaca koji se bore u redovima al-Kaide u Iraku i Siriji premašio je 25.000, a oni dolaze iz više od 100 država svijeta, navodi se u izvještaju UN-a.

Grupa stručnjaka za nadgledanje sankcija UN-a protiv al-Kaide navodi da analiza pokazuje kako se broj stranaca – terorističkih boraca širom svijeta, povećao za 71 posto od sredine 2014. do marta ove godine, prenosi agencija AP.

Problem je posebno izražen u posljednje tri godine, kada je njihov broj rastao brže nego ikad u historiji. Samo u dvije države – Siriju i Irak stiglo je više od 20.000 stranaca koji su došli prvenstveno da se bore za grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali i Front al-Nusra.

Hiljade stranih boraca u Siriji i Iraku žive i rade u međunarodnim školama za militante, kao što je to bio slučaj u Afganistanu 1990-ih godina. Stručnjaci upozoravaju kako bi posljedica vojnog poraza ISIL-a mogla biti rasijavanje stranih boraca tih grupa širom svijeta.

Od Tunisa do Maldiva

Vlade država su fokusirane na opasnost koja prijeti od tih boraca kada se vrate kući, ali iz UN-a navode kako postoji mogućnost da će neki od njih biti traumatizirani zbog onoga što su vidjeli i da će im trebati psihološka pomoć, dok bi druge borce mogle regrutirati kriminalne mreže.

Prema izvještaju afganistanskih snaga sigurnosti iz marta, u toj državi je bilo aktivno blizu 6.500 stranih boraca. Osim toga, stotine stranaca bore se u Jemenu, Libiji i Pakistanu, oko 100 u Somaliji, a ima ih i na sjeveru Afrike i na Filipinima.

Broj država odakle borci dolaze također se dramatično povećao od male grupe u 1990-im godinama na više od 100, što je polovina svih država na svijetu, među kojima su i one koje prethodno nisu imale nikakve veze s al-Kaidom.

Navodi se kako veliki broj stranih boraca dolazi iz Tunisa, Maroka, Francuske i Rusije, povećan je broj s Maldiva, Finske, Trinidada i Tobaga, a pojavili su se i prvi borci iz subsaharske Afrike.

Dugogodišnji cilj

Iz UN-a navode kako bi ti borci mogli predstavljati veliku i dugotrajnu opasnost za sve veći broj putnika širom svijeta, jer su cilj napada sve češće hoteli i javna mjesta.

Dugogodišnji cilj boraca tih grupa je da izazivaju opću paniku, a najefikasnije mjere su da se sprečava radikalizacija potencijalnih boraca, njihovo zapošljavanje i putovanja.

Ujedinjeni narodi zahtijevaju veću razmjenu obavještajnih podataka o identifikaciji takvih boraca i kao pozitivan primjer navode Tursku, koja je kao tranzitna država registrirala do sada 12.500 takvih osoba.

Izvor: Agencije