Više od 18 miliona zaraženih COVID-om 19 širom svijeta

Broj zaraženih korona virusom u Brazilu premašio je 2,73 miliona (EPA)

Više od 18 miliona širom svijeta pozitivno je na novi tip korona virusa. Od bolesti COVID-19 oporavilo se više od 10,6 pacijenata, dok je skoro 688.000 njih preminulo, podaci su Univerziteta Johns Hopkins.

Sjedinjene Američke Države ušle su u novu fazu epidemije korona virusa s infekcijama koje su “neobično raširene” u ruralnim područjima, kao i u gradovima, kažu stručnjaci za korona virus Bijele kuće. U SAD-u je od COVID-a 19 oboljelo 4,68 miliona osoba, a registrovano je više od 155.000 smrtnih slučajeva.

Rast broja zaraženih u Indiji

Indijski ministar unutrašnjih poslova i čelnici dviju velikih država hospitalizirani su zbog COVID-a 19, a dnevni broj zaraženih prelazi 50.000 peti dan zaredom u ponedjeljak.

Zemlja je prijavila 52.972 novozaraženih u protekla 24 sata te ukupno 1,8 milion slučajeva, pokazuju podaci indijskog ministarstva zdravstva ponedjeljak, čime je postala treća po broju slučajeva u svijetu, nakon SAD-a i Brazila.

S novim 771 smrtnim slučajem, od COVID-a 19 u Indiji je umrlo 38.135 ljudi, uključujući u nedjelju ministra u najnaseljenijoj državi Uttar Pradesh.

Melbourne zatvara gotovo sve prodavnice

Melbourne, drugi najveći grad u Australiji, u kojem je već na snazi noćni policijski sat objavio je nova ograničenja za industriju, uključujući trgovinu i građevinarstvo, u očajničkim naporima da zauzda širenje virusa koji se vratio nakon što je prvotno stavljen pod kontrolu.

U Melbourneu je najavljeno šestosedmično zatvaranje

Od srijede navečer u Melbourneu će biti zatvorena većina prodavnica, neke proizvodnje i administrativne usluge, u okviru šestosedmičnog zatvaranja koje će, kako se očekuje, pogoditi 250.000 radnih mesta.

Država Victorija uvela je vanredno stanje u nedjelju zbog skoka u lokalnom prijenosu bolesti, pa je među ostalim u Melbourneu uveden policijski sat od 20 sati do pet sati ujutro, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Susjedne države New South Wales i South Australia također su uvele nove mjere predostrožnosti.

Rekord u Latinskoj Americi

Argentina je premašila 200.000 slučajeva COVID-a 19 u nedjelju, Kolumbija bilježi dnevni rekord, a u Latinskoj Americi ruše se crni rekordi s kojima se najteže pogođena regija u svijetu približava brojci od 5 miliona zaraženih ljudi.

Regija koja je u subotu dosegla 200.000 smrtnih slučajeva bori se da zaustavi širenje novog korona virusa, a zaraza se ubrzano širi u mnogim zemljama premda vlade nastoje ublažiti karantin i oživjeti ekonomski rast.

Latinska Amerika, koja ima oko 8 posto svjetske populacije, ima blizu 30 posto zaraženih i umrlih u svijetu, a zaraza se još uvijek brzo širi i pogađa regionalne vođe poput brazilskog Jaira Bolsonara i bolivijske Jeanine Anez, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ionako slabi zdravstveni sistemi širom Latinske Amerike napeti su ili prenatrpani

Kolumbija je prošle sedmice prešla 300.000 slučajeva i 10.000 smrtnih slučajeva. Argentina, koja je rano uspjela usporiti širenje virusa, nedavno je zabilježila porast broja zaraženih.

Pet južnoameričkih zemalja sada je među 10 zemalja u svijetu s najviše zaraženih.

Meksiko je zabilježio više od 9.000 novozaraženih u subotu te je sada zemlja treća po smrtnosti od virusa u svijetu.

Peru, koji je nedavno premašio 400.000 slučajeva, bilježi opasan porast broja zaraženih nakon ublažavanja mjera karantina u pokušaju oživljavanja ekonomije. Prijavio je 7.448 slučajeva u subotu, najveću brojku od kraja maja.

Širom regije ionako slabi zdravstveni sistemi napeti su ili prenatrpani, ekonomski rast pada na oko 9 posto, a zemlje još dublje tonu u siromaštvo i nezaposlenost.

Više od 2,7 miliona zaraženih u Brazilu

U Brazilu je u protekla 24 sata zabilježeno još 25.800 slučajeva korona virusa, dok je 541 osoba preminula od posljedica ove infekcije, saopćilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Broj zaraženih korona virusom u Brazilu premašio je 2,73 miliona od početka pandemije, a broj preminulih dostigao je 94.104, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Brazil je na drugom mjestu u svijetu po broju oboljelih i preminulih od korona virusa, odmah nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Parlamentarni izbori u Šri Lanki

U Šri Lanki će 5. augusta biti održani parlamentarni izbori, uprkos strahu o mogućem širenju korona virusa među glasačima.

Posljednji dan predizborne kampanje u Šri Lanki

Izbori u Šri Lanki, koja ima oko 21 milion stanovnika, dva puta su odgađani zbog pandemije COVID-19.

Glasači su na biračkim mjestima dužni nositi maske i vlastite olovke za obilježavanje glasačkih listića te održavati fizičku distancu.

Šri Lanka je u nedjelju izvijestila o novih 2.816 infekcija korona virusom i 11 smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-om 19. 

Izvor: Agencije