Više od 160.000 Rusa traži smjenu Medvedeva

Prosječna plaća profesora u školama u Rusiji 2016. iznosi 440 eura (Reuters)

Više od 160.000 osoba je potpisalo peticiju kojom traže ostavku ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je slabo plaćenim nastavnicima savjetovao da odu raditi drugdje, dok traje ekonomska kriza, manje od mjesec i po prije parlamentarnih izbora.

“Vladu bi trebao voditi kompetentan, pošten i obrazovan čovjek. Danas to nije slučaj”, pisalo je na stranici online peticija Change.org koja je pokrenuta u četvrtak.

Medvedev je u utorak na konferenciji nastavnika rekao da je podučavanje poziv i ukoliko žele zarađivati novac – da studiraju nešto drugo i zarađuju više.

Prosječna plata profesora u školama u Rusiji 2016. iznosi 32.000 rublji (440 eura), prenosi ruska statistička agencija Rosstat a taj podatak skriva jake neujednačenosti prema regijama, prenose agencije.

Ogorčena javnost

Nakon pada cijena nafte i zapadnih sankcija pala je kupovna moć stanovništva. Predsjednik Vladimir Putin je obećao povećati standard po povratku u Kremlj 2012, ali Vlada ne povisuje plaće prema rastu inflacije.

Izjave premijera mjesec i po prije parlamentarnih izbora 18. septembra su izazvale ogorčene reakcije na društvenim mrežama i u ruskim medijima.

“Profesori ne trebaju biti dobrovoljci”, piše nezavisni list Novaja Gazeta i dodaje da cinizam ne može biti temelj unutrašnje politike Vlade.

Glasnogovornik Kremlja Dmitr Peskov je u četvrtak ocijenio da peticija ne zaslužuje nikakvu reakciju.

Izvor: Agencije