Više od 1.000 umrlih od korona virusa u Kini

Potvrđeno je i 2.488 novih slučajeva zaraze, čime je broj zaraženih porastao na 42.638 (EPA)

Kina je izvijestila o novih 108 smrtnih slučajeva od korona virusa, što je najviše preminulih u jednom danu od kada je od kraja prošle godine iz Wuhana krenula epidemija.

Ukupni broj smrtnih slučajeva u Kini dosegao je 1.016 do ponoći u ponedjeljak, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Potvrđeno je i 2.488 novih slučajeva zaraze, čime je broj zaraženih porastao na 42.638.

Najviše smrtnih slučajeva je zabilježeno u provinciji Hubei gdje su, samo u jednom danu, preminule 103 osobe, uključujući 67 preminulih u glavnom gradu provincije Wuhan.

Smatra se da je virus nastao upravo u Wuhanu na pijaci gdje su se prodavala morska hrana i divlje životinje.

Dvojica visokih zdravstvenih zvaničnika u provinciji – Zhang Jin koji je bio stranački sekretar zdravstvene komisije za Hubei i Ling Yingzi koji je bio direktor pokrajinske zdravstvene komisije Hubei – smijenjeni su s njihovih položaja, izvijestili su državni mediji nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio zdravstvene ustanove u Pekingu.

Prvo javno obraćanje Xi Jinpinga 

U svom prvom javnom nastupu od početka epidemije, Xi je nosio masku i provjerio temperaturu tokom posjete medicinskim radnicima i pacijentima u glavnom gradu.

“Xi Jinpinga smo viđali vrlo malo od početka epidemije, ali on je u ponedjeljak bio u Pekingu”, rekla je Al Jazeerina reporterka iz Pekinga Katrina Yu.

“Pokušavao je okupiti trupe govoreći: ‘Mi možemo dobiti ovu bitku’. Ali to je i znak da je bitka još daleko od završetka”.

Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je da 168 laboratorija diljem svijeta trenutno provodi testove sa ciljem da pronađu lijek protiv te smrtonosne bolesti, objavila je Hina, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije