Vikar katedrale: Moguće da Notre-Dame ne bude spašen

Katedrala iz 12. stoljeća bila je u procesu renoviranja u vrijeme požara u aprilu, koji je uništio njen krov i doveo do urušavanja vrhova njenih tornjeva (EPA)

Vikar katedrale Notre-Dame izjavio je u srijedu da je čuveni pariski spomenik toliko krhak da postoji “50–50 posto šansi” da ne bude potpuno spašen jer skele postavljene prije požara na objektu koji je izbio u ovoj godini prijete tornjevima gotskog spomenika, prenosi agencija Fena, pozivajući se na AP.

Monsinjor Patrick Chauvet rekao je da radovi na restauraciji vjerovatno neće početi do 2021, a činjenicu da prvi put od Francuske revolucije nije mogao voditi božićnu službu u poznatoj katedrali opisao je kao “bol u srcu”.

“Danas katedrala nije van opasnosti. Bit će van opasnosti kad uklonimo preostale skele. Danas mogu reći da možda postoji 50 posto šansi da će biti spašena. Također postoji 50 posto šansi da skela padne na tornjeve, tako da možemo reći da je građevina još veoma krhka”, naveo je Chauvet.

Misa pod cirkuskim šatorom

Agencija Hina, pozivajući se na dpa, prenosi da je pariski nadbiskup Michel Aupetit vodio tradicionalnu božićnu misu za približno 2.500 vjernika pod cirkuskim šatorom umjesto u Notre-Damu.

Katedrala iz 12. stoljeća u francuskoj prijestonici bila je u procesu renoviranja u vrijeme požara u aprilu, koji je uništio njen krov i doveo do urušavanja vrhova njenih tornjeva.

Jedan od najtežih zadataka bit će uklanjanje preostalih skela, navode agencije.

Obnova će vjerovatno trajati godinama, a francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će biti obnovljena do 2024.

Izvor: Agencije