Vijeće ministara BiH Kosovu: Hitno ukinite takse

Mirko Šarović kaže da Bosna i Hercegovina ničim nije izazvala mjere kosovske strane (Anadolija)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmotrilo je danas informaciju o uvođenju carina za uvoz proizvoda iz te države na Kosovo te je od kosovske strane zatražilo da hitno ukine takse na robu iz Bosne i Hercegovine jer su u suprotnosti sa sporazumom CEFTA, prenosi Anadolija.

Također, zaključeno je da se Evropska komisija treba hitno uključiti u rješavanje tog problema i da Bosna i Hercegovina zasad neće razmatrati mogućnost uvođenja protivmjera.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon sjednice je izjavio novinarima da su nakon obavljene rasprave usvojena dva zaključka.

“Jedan se odnosi na ocjenu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da se radi o odluci kosovske strane koja je u suprotnosti sa CEFTA sporazumom, odnosno zonom slobodne trgovine i traži od kosovske strane da te diskriminatroske mjere ukine i odmah stavi van snage”, rekao je Šarović, prenosi Fena.

Šarović je obavijestio novinare da je komesar Johanes Hahn također dao izjavu i reagirao na tu mjeru kosovske strane i tražio njeno hitno ukidanje, koje su, “kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ničim izazvane”.

‘Najteže kršenje CEFTA sporazuma’

“Bosna i Hercegovina ničim nije doprinijela uvođenju tih mjera. Smatramo da je obrazloženje koje je dala kosovska strana neutemeljeno u odredbama CEFTA sporazuma. Uz to, Bosna i Hercegovina nije konsultovana prije donošenja tih mjera niti na bilo koji način obaviještena, što je na neki način nefer odnos kosovske strane spram jedne od članica CEFTA sporazuma. Vidljivo je da su mimo ekonomskih mjera ovdje prisutni i neki neekonomski razlozi. To je sasvim jasno iz obrazloženja koje je dala kosovska strana”, navodi Šarović.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ne razmatra protivmjere.

Šarović smatra da je ovo najteže kršenje CEFTA sporazuma u 12 godina postojanja regionalne slobodne zone trgovine.

“Svakako da je CEFTA sporazum ozbiljno uzdrman i pitanje uopšte statusa sporazuma vjerovatno će, ukoliko ove mjere ne budu ukinute, doći u pitanje”, kazao je Šarović.

Prije dva dana Vlada Kosova donijela je odluku o uvođenju carina od 100 posto na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije, ali Bosna i Hercegovina nije o tome zvanično obaviještena nego je odluka objavljena na sajtu nadležnog kosovskog ministarstva.

Izvor: Agencije