Vijeće Evrope stavilo Tursku na listu posmatranja

Odluka bi mogla imati nepovoljan učinak na turske pregovore o ulasku u EU (EPA)

Zastupnici vodećeg evropskog tijela za ljudska prava u utorak su stavili Tursku na listu promatranja, istaknuvši zabrinutost o onom što nazivaju gušenjem otpora i kršenja prava pod predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji u svojim rukama koncentrira sve više ovlasti.

Glasanje o otvaranju službenog postupka protiv Ankare prošlo je s 113 glasova za i 45 glasova protiv u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Članica te institucije za ljudska prava, koja djeluje odvojeno od Evropske unije, je i Turska. 

Ova odluka mogla bi imati nepovoljan učinak na turske pregovore o ulasku u EU. Ankara je u posljednjem desetljeću postigla nedovoljan napredak prema evropskoj integraciji, a to je dodatno pogoršano Erdoganovim represivnim metodama nakon pokušaja puča koji se dogodio u Turskoj prošlog jula. 

Tenzije između EU-a i Turske narasle su uoči i nakon referenduma u toj državi, kojim je predsjedniku odobreno povećanje ovlasti. Erdogan je tokom kampanje uoči referenduma članice EU-a poput Njemačke i Holandije prozvao da se ponašaju poput nacista. 

Zastupnici u evropskom parlamentu će u odvojenoj raspravi u srijedu razmatrati odnose s Turskom. Evropski ministri vanjskih poslova raspravljat će o situaciji u petak, a evropski čelnici će se također osvrnuti na tu temu kad se u subotu sastanu oko Brexita. 

Celik: Historijska greška

Pozive na službeni prekid pregovora s Turskom oko ulaska u EU predvodi Austrija, dok su druge članice opreznije, strahujući od daljnjeg zahlađenja odnosa s tom članicom NATO-a o kojoj evropske države ovise zbog zaustavljanja priliva migranata. 

Turska je članica Vijeća Evrope s najviše slučajeva na Evropskom sudu za ljudska prava, a većina slučajeva završila je u korist onih koji su je tužili. 

Ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Turske s EU-om Omer Celik rekao je kako se radi o nepravednoj odluci Vijeća Evrope, javlja Anadolija. 

“Ovo je historijska greška za Vijeće Evrope, ali i za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope”. 

Izvor: Agencije