Oglasi

Vijeće Evrope: Ksenofobija i govor mržnje obilježili 2018. godinu

Evropom su se u prošloj godini proširili islamofobija i mržnja prema strancima, dok je antisemitizam trajan problem.
Islamofobija je raširena u Evropi, saopćilo je Vijeće EvropeArhiva

Govor mržnje i ksenofobija postali su opći problem u Evropi, nevezan samo za radikalne politike, objavila je u utorak stručna skupina Vijeća Evrope.

Godišnji izvještaj Komisije protiv rasizma i netolerancije - ECRI upozorava da tjeskobu građana zbog globalnih političkih i ekonomskih promjena sve više "iskorištavaju oni koji za sve krive migrante i manjine".

Komisija upozorava na građanske inicijative koje "unose podjele u društva" i na ideologije koje govore o "nepodudarnosti" različitih etničkih, nacionalnih i vjerskih skupina.

"To nisu stavovi samo marginalnih političara, nego sve više uzimaju maha u mainstream političkim strankama i nacionalnim vladama", ističe ECRI.

Širenje islamofobije

Evropom su se u 2018. godini proširili islamofobija i mržnja prema strancima, dok je antisemitizam trajan problem, dodaje se u izvještaju.

Skupina poziva političare da se aktivno suprotstave govoru mržnje i učine više na suzbijanju lažnih vijesti.

Vijeće Evrope, sa sjedištem u Strasbourgu, nadzire stanje ljudskih prava u 47 država članica.

ECRI je jedna od brojnih komisija koje se bavi različitim aspektima ljudskih prava u sklopu mandata Vijeća Evrope.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.