Oglasi

Videopriča: Optužnica protiv policajca koji je pretukao čovjeka

Policajac je fizički napao 26-godišnjeg skladištara koji je pretrpio prelom vilice i rebara.

Protiv policajca koji je snimljen kako više puta udara čovjeka u Baltimoreu, podignuta je optužnica u tri tačke, uključujući krivično djelo fizčkog napada prvog stepena.

Policajac Arthur Williams i njegov partner prišli su Dashawnu McGrieru, 26-godišnjem skladištaru. Prema policijskom izvještaju, situacija je brzo eskalirala, kada je McGrier odbio pokazati identifikacione dokumente.

Prelom vilice i rebara

McGrier je u fizičkom napadu pretrpio prelom vilice i rebara. Williams je odmah suspendovan, a ostavku je podnio dan nakon što je snimak postavljen online.

Drugi policajac premješten je na administrativne zadatke.

Policijski odjel Baltimora već duži period je na meti kritika. Ministarstvo pravosuđa je 2016. izdalo izvještaj koji govori o neustavnoj policijskoj politici koja u neproporcionalnoj mjeri zahvata Afroamerikance – čak 95 posto svih pojedinaca koje je policija zaustavila bar deset puta, čine Afroamerikanci.

Izvor: AJ+

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.