Oglasi

Video: Vojni dron koji prevozi ranjenike

Dron nazvan 'Cormorant' može se kretati brzinom do 160 kilometara na sat i bez posade prevesti dva ranjenika.

[YouTube/UrbanAero]

Tactical Robotics, kompanija u vlasništvu Urban Aeronauticsa, uspješno je izvela testnu vožnju novog drona za vojno-medicinske evakuacije, nazvanom "Cormorant".

Ovaj autonomni dron može bez posade prevesti dva ranjenika.

Za operaciju su potrebni jedino ljudi koji će "utovariti" ranjenike.

Unutar drona nalazi se video kamera preko koje se vrši komunikacija s ranjenicima i bolesnicima pri svijesti, ali dron se kreće autonomno, prenosi portal Engadget.

Brzina do 160 kilometara na sat

Prvobitna uloga drona je podrška na direktnoj borbenoj liniji, s radijusom od 32 kilometra, ali se može kretati brzinom do 160 kilometara na sat, koristeći turbo-osovinski motor i dva podesiva rotora.

Može se upravljati po jačem vjetru nego što bi mogao helikopterski pilot, navode iz kompanije.

Dron, čija je vanjština napravljena od karbonskih vlakana, teško je prepoznatljiv na radaru, a njegov ispušni sistem ima hlađenje kako bi se izbjeglo tipično infracrveno zračenje.

Ova robotska letjelica napravljena je za izraelske odbrambene snage, što i nije iznenađenje, s obzirom da je Tactical Robotics izraelska kompanija, navodi Engadget.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.