Oglasi

Video: Vojna parada na Crvenom trgu u čast postrojavanja iz 1941.

Na toj paradi učestvovalo je približno 28.000 vojnika, a oni su potom direktno s Crvenog trga odlazili na front.

[YouTube / Euronews (na ruskom)]

Ruski vojnici obučeni u uniforme iz vremena Drugog svjetskog rata promarširali su u četvrtak moskovskim Crvenim trgom u čast 78. godišnjice vojne parade iz 1941.

U oktobru te godine nacističke snage približavale su se Moskvi nakon što je Crvena armija pretrpjela niz poraza od početka invazije na Sovjetski savez 22. juna, prenosi Tanjug.

Primakli su se na 30 kilometara od grada, pa su neki nacistički oficiri mogli dvogledima vidjeti znamenitosti Moskve, podsjeća AP.

Staljinova naredba

Dok je sudbina Moskve visila o koncu, sovjetski vođa Josif Staljin naredio je održavanje parade kako bi se podigao moral branilaca grada i poslala poruka da se ruska, tada sovjetska, prijestonica neće predati.

Na toj paradi učestvovalo je približno 28.000 vojnika, a oni su potom direktno s Crvenog trga odlazili na front.

Zbog utjecaja na daljnji tok događaja, historičari tu paradu stavljaju u rang neke važne vojne operacije, prenosi agencija TASS.

Na paradi u četvrtak učestvovalo je približno 4.000 vojnika, starih tenkova T-34 i drugih vozila.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.