Video: Upozorenje na ‘iPhone’ pištolje

[YouTube/Ideal Conceal]

Policija u Evropi je dobila upozorenje zbog američkog pištolja koji nalikuje na pametni telefon, a koji bi se uskoro mogao početi prodavati na Starom kontinentu.

Zbog svog izgleda, ovo vatreno oružje je poznato kao “iPhone pištolj”.

Kirk Kjellberg, proizvođač pištolja iz Minneapolisa u američkoj državi Minnesota, prošle godine je rekao da je na ideju o maskiranom pištolju dobio nakon što je dječak u restoranu obratio pažnju na njegov klasični pištolj.

Kako je napisano na stranici Kjellbergove kompanije, Ideal Conceal, pištolj kalibra devet milimetara je zamišljen da se “lako uklopi u današnje okruženje”, a u prodaji će se naći početkom ove godine po cijeni o 395 dolara.

Belgijska policija je dobila upozorenje, iako još ni jedan primjerak “iPhone pištolja” nije pronađen, jer se očekuje da će se pojaviti uskoro na evropskim ulicama.

Sporni pištolj u sklopljenom obliku izgleda poput obično pametnog telefona.

“Na prvi pogled, pištolj se ni po čemu ne razlikuje od mobilnog telefona”, navodi se u upozorenju koje je dobila belgijska policija, prenose mediji.

“Većina ljudi posjeduje pametni telefon, što znači da može proći potpuno neopaženo.”

Mogućnost nelegalne prodaje pištolja predstavlja noćnu moru za Evropsku policiju, a snage sigurnosti već imaju problema da se izbore sa terorističkim prijetnjama.

Zanimljivo je da je maskirani pištolj jeftiniji od novog modela pravog iPhonea.

Na stranici proizvođača je objavljen snimak testiranja “iPhone telefona”.

Izvor: Agencije