Video: Uništena jedina bolnica u Darayi

Assadove snage su navodno koristile napalm u napadu [Facebook/Local Council of Daraya via Storyful]

Sirijska avijacija u potpunosti je uništila jedinu bolnicu u gradu Daraya. Aktivisti iz tog grada javljaju da su na bolnicu bačena burad napunjena napalmom.

Daraya se nalazi u blizini Damaska i u potpunom je okruženju Vladinih snaga duže od godinu.

Vladine snage su bacile bombe na bolnicu nedugo nakon ponoći, saopćila je Sirijska mreža za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

“Bolnica koja je pružala usluge civilima u gradu je gađana međunarodno zabranjenim oružjem. Svi šutke promatraju to”, rekao je jedan ljekar iz Daraye u videosnimku snimljenom nakon što je bolnica pogođena.

Bolnica je jedina medicinska ustanova koja je pružala ljekarske usluge za 8.000 civila u opkoljenom predgrađu, a prošle sedmice je tri dana zaredom bila gađana zapaljivim bombama, navelo je lokalno vijeće.

Human Rights Watch ranije je pozvao sirijski režim i Rusiju da prestanu da koriste zabranjeno oružje u napadima u Siriji.

Ubijeni civili

“Samo u protekla 24 sata, prema izjavama opozicijskih aktivista, širom Sirije u bombardiranjima i zračnim napadima ubijeno je 67 civila, među njima 10 žena i 14 djece”, javlja iz Gaziantepa u blizini tursko-sirijske granice Al Jazeerin Reza Sayah.

U Idlibu je ubijeno 15 civila, uključujući i četiri člana jedne porodice. Spasilačka ekipa napravila je potresan snimak na kojem se vide žrtve koje su, vjerovatno, poginule na spavanju, javlja novinar Al Jazeere.

“Opozicijski aktivisti ponovno optužuju Vladine snage da su buradima napunjenim eksplozivom i napalmom gađale bolnicu u Darayi, predgrađu Damaska.”

Novinar Al Jazeere podsjeća da je napalm veoma zapaljiva smjesa gela i goriva čiju su upotrebu protiv civilnih meta zabranili Ujedinjeni narodi.

“Opozicija je već treći put ovog mjeseca optužila režim za njegovo korištenje.”

Borbe se vode i na sjeveru Sirije. Iako je grupa Islamska država Irak i Levant protjerana iz Manbija, grada u blizini sirijsko-turske granice, ta grupa je objavila snimak samoubilačkog napada na vojnike kurdskih Jedinica narodne zaštite.

ISIL tvrdi da je ubijeno 30 kurdskih vojnika, javlja Sayah.

Izvor: Al Jazeera