Video: U Njemačkoj krenuo prvi voz na vodonik

Izvor: [Alstom/YouTube]

U Njemačkoj je u promet pušten prvi svjetski voz na vodikov pogon, čime se ova skuplja, ali ekološki prihvatljivija tehnologija suprostavlja dizelskim vozovima, koji onečišćuju zrak.

Dva plava voza, koje je proizveo francuski Alstom, krenula su 100 kilometara dugom trasom između gradova Cuxhavena, Bremerhavena, Bremervoerdea i Bruxtehudea u sjevernoj Njemačkoj, prenose agencije.

“Prvi svjetski voz na vodik ulazi u komercijalnu djelatnost i spreman je za proizvodnju”, rekao je Henri Poupart-Lafarge, izvršni direktor Alstoma na svečanosti u Bremervoerdu, stanici na kojoj će se voz puniti vodikom.

Alstom, proizvođač francuskih TGV-ova, kaže da planira isporučiti još 14 vozova Donjoj Saskoj do 2021. godine, ali i drugim njemačkim državama koje pokažu interes.

Interes iskazale i druge zemlje

Vozovi na vodik opremljeni su ćelijama koje kombinacijom vodika i kisika proizvode struju s vodenom parom kao jedinim nusproduktom.

Višak energije skladišti se u litij-ionskim baterijama u vozu.

Voz može voziti gotovo 1.000 kilometara s jednim spremnikom vodika, što je sličan doseg kao i kod dizelskih vozova.

Druge zemlje se također interesiraju za vozove na vodik, kažu iz Alstoma, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju, Dansku, Norvešku, Italiju i Kanadu.

Francuska Vlada se već izjasnila da do 2022. godine želi imati voz na vodikov pogon na prugama.

Izvor: Agencije