Video: U Halepu ubijeno petero volontera

U zračnim i raketnim napadima na područje zapadno od Halepa, pod kontrolom sirijske opozicije, ubijeno je pet spasilaca, za koje se ispostavilo da su namjerno gađani, objavila je Opservatorija za ljudska prava.

U napadima, za koje spasioci kažu da su se sastojali od dva zračna i najmanje jednog raketnog udara, pogođen je Centar za sirijsku civilnu zaštitu, poznat kao “Bijeli šljemovi”, u gradu Ataribu, 25 kilometara zapadno od Halepa.

Borbe su se rasplamsale u pokrajini Halep u nekoliko posljednjih sedmica, nakon uspostavljanja djelimičnog primirja uz posredovanje SAD-a i Rusije.

Jedinice Civilne odbrane prve reagiraju na teritorijama pod kontrolom opozicije, s obzirom na to da je medicinska infrastruktura u toj oblasti uništena.

Deseci žrtava u dva dana

“Napadi su bili vrlo precizni. Radnici su bili u Centru i spremni da reagiraju. Kada su čuli borbene avione u oblasti, nisu mislili da bi oni mogli postati mete napada”, rekao je Radi Sad iz Civilne zaštite na sjeverozapadu Sirije.

Najmanje 30 ljudi je ubijeno tokom posljednja 24 sata u borbama u gradu Halepu, na sjeveru Sirije, uključujući i najmanje osmero djece, saopćila je u utorak Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Grupa za praćenje sukoba, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da je prilikom bombardiranju brojnih gradskih kvartova, koje su izvele pobunjeničke i snage Vlade Sirije, ranjeno nekoliko desetaka ljudi.

Izvor: Agencije