VIDEO: U Gazi ubijene trudnica i njena kćerka

Izvor: Saleem Elwan

Tridesetogodišnja trudnica i njena dvogodišnja kćerka ubijene su u izraelskom zračnom napadu istočno od grada Gaze.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da su Noor Hassan i njena kćerka Shahd poginule kada se njihova kuća srušila u izraleskom zračnom napadu na trening-kamp Hamasa koji se nalazi u blizini.

Povrijeđene su četiri osobe, uključujući supruga i sina trudnice, a službe spašavanja nastavljaju da traže ljude ispod ruševina.

Izraelska vojska saopćila je da su zračni napadi pokrenuti kao odgovor na raketu koja je ispaljena na južni Izrael. Raketu je navodno presreo izraelski protivraketni sistem “Čelična kupola”.

Vojska je kazala da su avioni ciljali dva pogona Hamasa za proizvodnju oružja.

Nakon što su ubijene majka i dijete, glasnogovornik izraelske vojske Peter Lerner kazao je: „Izrelska vojska drži Hamas odgovornim za bilo koji čin agresije iz Pojasa Gaze.“

„Ovog vikenda, vidjeli smo jasne provokacije koje ohrabruju narušavanje izraelskog suvereniteta, nasilne konfrontacije sa Izraelcima i prijetnje stanovnicima južnog Izraela“, kazao je.

Na Zapadnoj obali jedna Palestinka je aktivirala eksploziv u svom vozilu, saopćila je izraelska policija.

U napadu je Palestinka teško ranjena, a lakše povrede zadobio je jedan policajac.

Strah od trećeg ustanka

U sukobima sa izraelskom vojskom u pograničnom području Gaze posljednjih dana ubijeno je devet Palestinaca, 11 na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu.

Izraelski vojnici u subotu su ubili dvojicu palestinskih tinejdžera u Pojasu Gaze, ni 24 sata nakon što je ubijeno šest Palstinaca duž granice sa Izraelom.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je saopćilo da su 13-godišnji Marwan Barbakh i 15-godišnji Omar Osman upucani bojevom municijom u Khan Younisu u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Nasilje je pogoršano nakon što su izraelske snage sigurnosti počele uvoditi ograničenja palestinskim vjernicima u džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Nasilje za sada nije onog intenziteta kao za vrijeme dvije palestinske intifade 1980-tih i 2000- tih godina, ali je potaklo bojazan da počinje treći ustanak.

I izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas su pozvali na primirje.

Izvor: Al Jazeera i agencije