Oglasi

Video: Turska kupuje 52 aviona Super Mushshak

Avion je odabran kako bi zamijenio T-41D Mescalero i SF-260D za obuku u sastavu Turske ratne avijacije.

Izvor: [YouTube/Pakistan Aeronautical Complex PAC Kamra]

Turska je potpisala ugovor s Pakistan Aeronautical Complex (PAC) Kamra za nabavku 52 aviona MFI-17 Super Mushshak za osnovnu obuku, navodi se u saopćenju turskog Podsekreterijata za odbrambenu industriju (SSM).

Ugovor je potpisan 10. maja na marginama vojnog sajma IDEF-2017. godine u Istanbulu, na svečanosti kojoj su prisustvovali turski ministar odbrane Fikri Isik i pakistanski ministar odbrane Tanvir Hussain. Vrijednost ugovora nije poznata, prenosi Defender.

Odbrambeni odnosi dvije zemlje

Avion je odabran kako bi zamijenio T-41D Mescalero i SF-260D za obuku u sastavu Turske ratne avijacije.

Super Mushshak je PAC licencna verzija aviona Saab MFI-17 Supporter. Gotovo 46 ovih aviona trenutno je u službi Pakistanske ratne avijacije (PAF), a prvi je poletio još 2000. godine. Te aviona su nabavljale i zračne snage Irana, Iraka, Omana, Saudijske Arabije i Nigerije.

Tokom 2015. dužnosnici pakistanskog Ministarstva odbrane su saopćili kako je Turska donirala 34 aviona Cessna T-37 u Pakistan kako bi ojačala odbrambene odnose dvije zemlje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.