VIDEO: SpaceX Falcon u historijskom svemirskom letu

Raketa SpaceX Falcon s telekomunikacijskim satelitima lansirana je u ponedjeljak s Floride, nakon čega se jedan njen dio okrenuo, usmjerio prema Cape Canaveralu i sigurno sletio u prvom takvom svemirskom letu u historiji.

Uspješna misija, kojom je u orbitu lansirano 11 satelita telekomunikacijske kompanije ORBCOMM, odigrala se u samo 30 minuta i označila je prekretnicu za SpaceX u vlasništvu američkog inženjera i filantropa Elona Muska.

Bio je to prvi let njegove kalifornijske kompanije od pada rakete u junu, u kojem je uništen teretni brod s namirnicama i opremom za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Napredna raketa veličine devetospratnice poletjela je iz Cape Canaverala u ponedjeljak navečer, po lokalnom vremenu, da bi se njen suborbitalni dio s devet motora vratio deset minuta kasnije na pistu udaljenu osam kilometara od lansirne rampe.

Drugi dio rakete s teretom nastavio je uspon u Zemljinu orbitu.

Musk je rekao da će mogućnost vraćanja njegovih raketa na Zemlju i ponovne upotrebe za iduće letove smanjiti troškove u rastućoj i sve konkurentnijoj industriji svemirskih letova.

Nakon odvajanja od gornjeg dijela, glavni pogonski dio Falcona okrenuo se, aktivirao motore i sigurno sletio na Zemlju.

SpaceX, koji bi trebao izvesti 60 lansiranja vrijednih ukupno osam milijardi dolara, ranije je neuspješno pokušao vratiti svoje rakete na platformu u okeanu.

Kompaniju Hawthorne osnovao je 2002. godine Musk, koji je i izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla Motors Inc.

Suparnička kompanija Blue Origin, koju je pokrenuo izvršni direktor Amazona Jeff Bezos, sličan je test uspješno izvela prošlog mjeseca.

Uzvraćajući komplimente SpaceXu, Bezos je na Twitteru čestitao Musku, rekavši: “Dobrodošli u klub!”

Izvor: Agencije