Oglasi

Video: Sonda Parker krenula ka Suncu

Parker će se u jednom trenutku naći na šest miliona kilometara od površine Sunca.

Američka svemirska agencija NASA lansirala je danas sondu koja bi trebala prići Suncu bliže od bilo čega poslanog do sada, prenose agencije.

Sonda Parker će proletjeti kroz vanjske ivice korone, vanjske atmosfere Sunca. Parker će se u jednom trenutku naći na šest miliona kilometara od površine Sunca, i ostat će dovoljno hladan uprkos ekstremnoj vrelini i radijaciji.

Naučnici će tako moći istražiti Sunce na način koji nikada prije nije bio moguć.

Parker je zaštićen revolucionarnim toplotnim štitom i drugim tehnološkim čudima, a prvi susret sa Suncem će imati u novembru. Planirano je da sonda napravi 24 bliska prolaza tokom sedam godina. Projekat je vrijedan 1,5 milijardi američkih dolara.

Tehnički problem

Hiljade posmatrača se drugi dan zaredom okupilo kako bi gledali lansiranje, a među njima je bio i 91-ogodišnji astrofizičar Eugen Parker po kojem je sonda dobila ime.

On je prije 60 godina iznio tezu o postojanju solarnih vjetrova - neprestanog toka čestica koje nadzvučnom brzinom napuštaju Sunce.

Ovo je prvi put da je NASA nazvala svemirsku letjelicu po živoj osobi.

Lansiranje je najprije bilo predviđeno za jučer ujutro ali je odgođeno zbog tehničkog problema.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.