Video: Hapšenja nakon smrtonosnog napada u Istanbulu

Četiri osobe su uhapšene zbog sumnje da su povezane s jutrošnjim napadom u centru Istanbula, u kojem je ubijeno 11, a povrijeđeno 36 osoba.

Turska policija privela je osobe za koje postoji sumnja da su povezane s napadom u naselju Vezneciler, javlja Anadolija.

Meta bombe na daljinsko upravljanje bio je policijski autobus u četvrti Beyazit.

Guverner Istanbula Vasip Sahin rekao je da je sedam policajaca ubijeno, a da su trojica, koja su ranjena, u kritičnom stanju. 

“Sedam policajaca i četiri građanina izgubili su živote”, rekao je Sahin novinarima na mjestu napada. 

Bomba je eksplodirala u susjednom automobilu dok je autobus prolazio, dodao je. Autobus se prevrnuo od snažne detonacije, a oštećeni su i drugi automobili i zgrade, dok su se prozori u susjednom hotelu rasuli. 

Eksplozija se dogodila u blizini stanice metroa Vezneciler, koja se nalazi nedaleko od nekih glavnih turističkih atrakcija, uključujući poznatu džamiju Sulejmaniju. 

Napad se dogodio u vrijeme velike posjećenosti Kapali čaršije, historijskog i turističkog mjesta koje se nalazi u blizini. 

U napadu je nanesena znatna šteta čuvenoj džamiji Sehzade, prvom velikom djelu najvećeg osmanskog graditelja, mimara Sinana, javlja Anadolija.

Usljed vrlo jake eksplozije, na džamiji su polomljena stakla, oštećeni prozori te su djelomično oštećeni i zidovi s unutrašnje i vanjske strane.

Ekipe komunalnih službi završile su čišćenje molitvenog prostora u džamiji, a u toku je popravka zidova. Džamija je otvorena za molitvu.


[Anadolija]

Eksplozija je nanijela štetu i džamiji Damat Ibrahim-paše, ali i na drugim obližnjim objektima, hotelima i prodajnim prostorima.

Otprilike 1,75 miliona stranaca posjetilo je Tursku u aprilu, što je manje nego u istom mjesecu prošle godine, zbog napada koji pogađaju ovu zemlju. 

Još niko nije preuzeo odgovornost za današnji napad, ali grupe kao što su Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Radnička partija Kurdistana (PKK) izvode ovakve napade u posljednjih nekoliko godina. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će se borba Turske protiv oružanih grupa nastaviti “do kraja”. U izjavama za medije, dok je posjećivao neke od ranjenih u bolnici, Erdogan je rekao da je ovaj napad “neoprostiv”. 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu osudio je napad koji se dogodio drugog dana ramazana, za muslimane svetog mjeseca: “Oni su hladnog srca detonirali bombu na dan ramazana”.

U Istanbulu su ove godine izvedena dva smrtonosna napada, a odgovornost je preuzeo ISIL.

Kurdske grupe izvele su napade u Ankari, u kojima su ubijeni deseci ljudi. 

Izvor: Agencije