Oglasi

Video: Sirotište za djecu boraca ISIL-a

U sirotištu u iračkom gradu Mosulu živi 55 djece, a mnoga od njih bila su obučavana da postanu borci grupe Islamska država Irak i Levant.

Ova djeca ostala su ostala siročad nakon što su im roditelji poginuli boreći se u redovima grupe Islamska držva Irak i Levant.

Pronašli su dom u ovom sirotištu sa 55 djece u Mosulu, gdje su roditeljji mnogih bili članovi grupe ISIL.

Prvo dijete u sirotištu bio je sin jednog ISIL-ovog zapovjednika.

Djeca obučavana za borbu

"Odvela sam ga svojoj kući, a tu je bio pet dana. Počela sam ga učiti da život nije onakvim kakvim su ga učili ranije. Naučila sam ga da mora živjeti svoj život kao dijete", objašnjava Sukeyna Mohammed, žena koja upravlja sirotištem Al Zuhur.

Mnoga djeca u ovom sirotištu su obučavana da postanu borci grupe ISIL.

U sirotištu je i mnogo beba, vjerovatno odbačenih od majki koje su silovali pripadnici ISIL-a.

Iako je sirotište Vladina organizacija, ono ne dobija novac od iračke Vlade te preživljava od donacija.

Dvije dadilje za 11 beba

Mohammed kaže kako nemaju dovoljno ljudi koji  bi se brinuli za djecu.

"Nemamo dovoljno osoblja. Imamo 11 beba i samo jednu dadilju preko dana i jednu preko noći. Nije moguće brinuti se za 11 djece na ovaj način. Veoma je teško. Nemamo dovoljno ljudi. A imamo 32 djece starosti od godinu i po do dvije i po godine."

Nada se da će pronaći porodice koje bi usvojile 55 djece u sirotištu, kako bi mogla primiti novu siročad koja žive u izbjegličkim kampovima i drugim lokacijama.

Izvor: AJ+

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.