Video: Rusija porinula dosad najjaču nuklearnu podmornicu

Izvor: YouTube.com/Military Clips

Rusija je porinula višenamjensku podmornicu na nuklearni pogon “Kazan” u brodogradilištu Sevmaš, na ruskom Bijelom moru

Komandant podmornice Aleksandar Beketov razbio je bocu šampanjca o pramac podmornice.

“Nuklearna podmornica ‘Kazan’ pripada četvrtoj generaciji nuklearnih podmornica i posjeduje principijelno nove arhitektonske specifičnosti”, navodi se u zvaničnom saopćenju “Sevmaša“.

Potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin, koji je prisustvovao ceremoniji porinuća, objavio je na Twitteru fotografije nove podmornice.

Promjene se odnose na elementarne baze kompleksa radio-elektronskog naoružanja i na modernizaciju opreme, kao i na materijal od kojeg se podmornice prave, a za čiju isporuku su zaduženi ruski proizvođači, prenose mediji agenciju Tass.

Takozvani Projekt 885 (08850), gradio se još od 2009. godine, a podmornica Kazan službeno je porinuta prošlog petka.

Do 2020. godine planirano je da bude izgrađeno sedam podmornica iz projekta “Jasen”, od kojih će šest biti napravljeno prema moderniziranom projektu 885 M.

Nuklearna podmornica “Knez Vladimir”, prva podmornica iz projekta “Borej”, zaplovit će na ljeto, izjavio je glavni komandant Ratne mornarice admiral Vladimir Koroljev.

Osam krstarećih projektila

Podmornica Kazan, klase Jasen, može ponijeti do osam krstarećih projektila tipa Kalibr, koji pak mogu nositi standardnu ili nuklearnu bojevu glavu težine 450 kilograma do 2400 kilometara prema ciljevima na kopnu, do 656 kilometara prema ciljevima na moru i do 48 kilometara do drugih podmornica, prenosi portal Dnevnik.hr.

Ista podmornica može ponijeti i jednak broj supersoničnih protivbrodskih krstarećih raketa tipa Onix, koje mogu ciljati brodove udaljene i do 592 kilometra. Povrh toga, Kazan može nositi i do 300 torpeda.

Sve to događa se u jeku sve napetijih odnosa između NATO saveza i Rusije, koji se međusobno optužuju za čitav niz prekršaja – od povrede teritorija suverenih članica EU-a od strane Rusije, do gomilanja vojne sile NATO saveza na samoj ruskoj granici.

Izvor: Agencije