Video: Putin predstavio nuklearnu raketu bez ograničenja dometa

Izvor: Twitter/RT

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je u godišnjem obraćanju naciji predstavio nove „visokotehnološke“ vidove atomskog naoružanja, za koje je rekao kako „nisu blef“ i kako predstavljaju odgovor na izlazak Sjedinjenih Američkih Država  iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani, prenose agencije.

On je kazao kako su ruski zvaničnici predstavnicima Sjevernoatlantske alijanse (NATO) još 2004. godine govorili o jačanju ruske armije, ali kako predstavnici Saveza „nisu htjeli saslušati“.

„Slušajte sada“, poručio je Putin nakon što su na velikim ekranima demonstrirana nova dostignuća u oblasti nuklearnog naoružanja, za koje je rekao da nemaju rivala na svijetu.

Naveo je kako je u decembru prošle godine lansirana krstareća raketa sa nuklearnom bojevom glavom i sa neograničenim radijusom dejstva i nepredvidljivom putanjom leta.

„Ona je neuhvatljiva za protivvazdušnu (PVO) i protivraketnu odbranu (PRO)“, kazao je on.

Supersonični Kinzhal

Putin je rekao kako slične nema na svijetu, kako će se vjerovatno pojaviti, ali i kako će Rusija dotle izmisliti nešto novo.

Kako je rekao ruski lider, Rusija posjeduje i supersonično naoružanje Kinzhal, koje je također neuhvatljivo za sisteme PVO i PRO, jer ga njihove rakete ne mogu stići.

On je, također, naveo kako je uspješno testirana međukontinentalna balistička raketa Sarmat, koja ima praktično neograničenu dužinu leta, te kako je sposobna pogoditi objekte leteći preko Sjevernog ili Južnog pola.

Putin je izrazio uvjerenje kako će demonstracija mogućnosti novog ruskog naoružanja odvratiti svakog agresora i pozvao Zapad da obrati pažnju na upozorenja Rusije o narušavanju strateškog balansa.

„Svaku upotreba nuklearnog naoružanja protiv Rusije i njenih saveznika, bez obzira na jačinu municije, Moskva će smatrati kao nuklearni napad na Rusiju. Odgovor će biti momentalan“, rekao je Putin dodajući kako Rusija nikome ne prijeti i nema namjeru nikoga napadati.

Rastuća moć

Naveo je kako je „rastuća moć Rusije“ garant mira i ravnoteže na planeti i kritizirao SAD za pokušaje da preuzmu vojnu i svaku drugu nadmoć nad Rusijom tokom posljednjih 15. godina.

„Sve što ste htjeli spriječiti već se desilo, niste uspjeli zadržati Rusiju“, rekao je Putin pred najvišim rukovodstvom države, u govoru koji su prenosile državne televizije, a koji se smatra njegovim glavnim predizbornim obraćanjem uoči predsjedničkih izbora u martu.

Izvor: Agencije