Video: Protesti u Tbilisiju, sukob policije i demonstranata


[Reuters]

Gruzijska policija upotrebila je u nedjelju suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante ispred zgrade državne izborne komisije, koji, zajedno s opozicijom, traže ponavljanje parlamentarnih izbora, tvrdeći da su bili neregularni.

Na glavnoj aveniji okupilo se više hiljada demonstranata, koji su mirno protestirali, a manje grupe gađale su policiju kamenicama, nakon čega je policija reagirala.

Policija je saopćila da su demonstranti pokušali upasti u u zgradu izborne komisije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Opozicija bojkotira Parlament

“Pošto su demonstranti koristili nasilne metode i nisu poštovali instrukcije policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova je upotrijebilo srazmjernu silu, u okviru svojih ovlasti”, navodi se u saopćenju.

Prema zvaničnim rezultatima izbora, vladajuća partija Gruzijski san osvojila je 48,2 posto glasova, a najveća opoziciona stranka Ujedinjeni nacionalni pokret 27,1 posto.

Budući da, shodno rezultatu, vladajuća partija ima pravo formirati vladu, osam opozicionih stranaka najavilo je bojkot Parlamenta.

Izvor: Agencije