Video: Protest u Barceloni zbog suđenja separatistima, sukob s policijom

Policijski odredi za suzbijanje nereda sukobili su se u četvrtak u Barceloni s pristalicama nezavisnosti Katalonije koji su izašli na ulice u znak protesta protiv suđenja 12-orici separatističkih vođa, javlja Reuters i dodaje da su demonstranti palili gume i blokirali autoputeve na sjeveroistoku Španije.

U okršajima dviju strana povrijeđeno je 28 ljudi, uključujući 12 policajaca, a četiri su osobe privedene, saopćila je policija.

Paljenjem guma blokirali autoputeve

U blizini željezničke stanice “Plaza Catalonia” demonstranti su kamenjem zasuli policiju, koja je uzvratila suzavcem. Jedna grupa demonstranata sjela je na šine podzemne željeznice i tako zaustavila saobraćaj. Ranije su zapaljenim gumama blokirali 11 autoputeva, ali ih je policija rastjerala i ceste su sada ponovo otvorene.

Povremene proteste širom Katalonije zbog suđenja 12-orici katalonskih separatističkih vođa, uhapšenih nakon što je katalonski regionalni parlament u oktobru 2017. proglasio nezavisnost, organiziraju lokalne grupe okupljene u Odbore za odbranu Republike (CDRs).

U današnjem protestu učestvovala su civilna udruženja Omnium i Katalonska nacionalna skupština (ANC).

Izvor: Agencije