Oglasi

Video: Probudio se vulkan Etna u Italiji

Dvije pukotine otvorile su se na dijelu kratera na jugoistoku i sjeveroistočnom krilu; užarena lava teče dužinom od nekoliko stotina metara.

[Gruppo Guide Etna Nord via Storyful]

Etna, najaktivniji vulkan u Evropi, "probudio se" i počeo izbacivati užarenu lavu, koja teče dužinom od nekoliko stotina metara, potvrdili su vulkanolozi u Italiji.

Dvije pukotine otvorile su se na dijelu kratera na jugoistoku i  sjeveroistočnom krilu oko tri ujutro po lokalnom vremenu.

Direktor nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju iz Catanije (INGV) Eugenio Privitera izjavio je da je riječ o novoj fazi eksplozija u vulkanu.

"Ovo bi ubrzo moglo biti gotovo, a moglo bi potrajati i nekoliko mjeseci. Trenutno nema opasnosti za ljude koji žive na ovom području, ali je, iz sigurnosnih razloga, potrebno kontrolirati priljev turista", smatra on.

[Boris Behncke i INGVvulcani via Storyful]

Nema problema za aerodrom

Trenutno stanje vulkana ne otežava letove prema aerodromu u Cataniji.

Etna, koja se uzdiže na gotovo 3.300 metara nadmorske visine, na istočnoj je obali Sicilije, između gradova Messine i Catanije.

Erupcije između 1991. i 1993. ugrozile su obližnji gradić Zafferano.

U historijskom osvrtu najteža erupcija bila je 1669, koja je u potpunosti uništila i zbrisala Cataniju, grad u podnožju Etne, prenose agencije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.