VIDEO: Oluja ʽGertrudeʼ hara Velikom Britanijom

YouTube/mrschaders

Oluja “Gertrude” pogodila je u petak Veliku Britaniju vjetrovima koji su puhali brzinom većom od 209 kilometara na sat, što je dovelo do nestanka struje, zatvaranja škola i saobraćajnog kolapsa, javljaju svjetske agencije.

Meteorološka služba izdala je rijetko “crveno” upozorenje za Orkney i Shetland, dok su snažni vjetrovi, kiša i led predviđeni za Škotsku i sjevernu Englesku.

Više od 13.000 domova u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj nema električnu struju, nakon što su vjetrovi od oko 209 kilometara na sat pogodili škotski Cairngorms, dok su zatvorene škole na škotskim otocima.

Vjetar je čupao drveće iz korijena, pa su tako završila stabla bukve stara 200 godina u mjestu Armoy u Sjevernoj Irskoj.

Takozvano ćilibarsko upozorenje, što znači “budite spremni”, na snazi je u petak za Sjevernu Irsku i Škotsku, kao i sjeverozapadnu i sjeveroistočnu Englesku.

Za veći dio Velike Britanije na snazi je “žuto” upozorenje, koje znači “budite u pripravnosti”, za kišne i snježne padavine, kao i mogući led.

 

 

Meteorolozi predviđaju nalete vjetra od 112 kilometara na sat, a moguće i od 128 kilometara na sat duž obala i iznad brdskih područja.

Također, meteorolozi upozoravaju na teže uvjete za vožnju, saobraćajne zastoje, kao i otkazivanja trajektnih linija i zatvaranje mostova.

Izvor: Agencije